2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Közgyűlés: Tarlós bunkó, Horváth egy rinocérosz

2016. szeptember 28., szerda 15:19, frissítve: csütörtök 15:24

Provokációnak nevezte a főpolgármester az elmúlt tíz év fővárosi visszásságairól a szocialisták által kezdeményezett vitanapot.

Tarlós István és a közgyűlés kormánypárti többsége elutasította a felvetést, Horváth Csaba MSZP-s politikust pedig egy rinocéroszhoz hasonlította.

Tokody Marcell a Jobbik fővárosi képviselője elmondta, pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy elkerüljön a Kossuth térről az 1956-os emlékmű.

A fővárosi közgyűlés ülése előtt a Jobbik az 1956-os forradalomra emlékeztető láng II. kerületbe történő áthelyezését kritizálta. Az MSZP-s Horváth Csaba pedig a Mahír-perrel foglalkozott.

„Azt javasoljuk, hogy Tarlós István és fideszes barátai – Kocsis Mátétól Tarlós Istvánig – nyúljanak a zsebükbe és fizessék be azt a 30 millió forintot, amit egy ostoba Mahír-perrel kárt okoztak a budapestieknek” – mondta Horváth.

Két hete a Fővárosi Törvényszék első fokon a reklámcégnek adott igazat. A Fővárosi Önkormányzat eszerint jogtalanul bontotta fel tavaly a több mint 700 hirdetőoszlopról szóló szerződését a Mahirrel. A szocialista politikus a közgyűlést megelőző napirendi vitában is szóba hozta a kérdést, a kormánypárti politikusok károkozásai miatt pedig vitanapot kezdeményezett. Kocsis Máté, VIII. kerületi polgármester furcsának nevezte a vitanap javaslatát.

„Fővárosi érdek szempontjából nincsen a felperesnek igaza, éppen ezért ezzel takarózni, és emiatt valamiféle általam nem ismert kényszerből, érdekből tartani egy ilyen vitanapot Simicska Lajos érdekében az önök kezdeményezésére, ez rendkívül furcsa javaslat” – hangoztatta Kocsis.

A politikus szerint a szocialisták könnyen elfeledkeznek azokról a döntéseikről, amelyekkel több százmilliárdos adósságkupacot hagytak maguk után a fővárosban. Józsefváros fideszes polgármestere azt mondta, akkor lehet majd tárgyalni a Mahir-oszlopok ügyében a felelősségről, ha megszületett a jogerős bírósági döntés.

A főpolgármester provokációnak nevezte az elmúlt tíz év fővárosi visszásságairól kezdeményezett vitanapot, Tarlós István szerint az ellenzék megpróbálja összemosni a saját adósságaikat az utóbbi hat év történéseivel. Példaként az Európai Bizottság 2009-es büntetését hozta fel, ami a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dokumentumai szerint – több hibás projekt miatt – 43 és fél milliárdos támogatásmegvonással járt. A közbeszerzési szabályok megszegése 15, a 4-es metró 2010 előtti többletkövetelése pedig újabb 22 milliárdos büntetést és perköltséget ró a fővárosra.

„Bármit fog most reagálni, üveges szemekkel hallgatjuk. Csúsztat, összevissza hazudozik és önkényesen értelmez. Nincs is semmi szükség, drága barátom, semmiféle vitanapra. A tények magukért beszélnek. Nem hoztam volna ezt szóba, ha maga nem kezd megint peckeskedni. Erre mindig ráfizet, de örökké újra előjön vele. Egy árva szót nem szóltunk volna ezekről. Én soha nem tettem hat év alatt erről az NFÜ-s levélről, holott kezdettől a kezemben van. Na, de most már elég legyen!” – mondta Tarlós István Horváth Csabának.

Horváth erre egyszerűen így reagált: „úgy látom, 2010 óta a bunkóság főpolgármesteri kategória lett”.

A Fővárosi Közgyűlés végül 19 nem, 8 igen és 2 tartózkodás mellett leszavazta a vitanap megtartását. Döntött viszont arról, hogy a 2024-es olimpiai nyitó- és záróünnepséget nem az Olimpiai parkban, hanem a Puskás Ferenc Stadionban tartanák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!