2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Közel húszmilliárdból szervezhet hazánk egyházi kongresszust

2017. október 14., szombat 19:32, frissítve: szombat 20:22

Nagy reményt fűznek a magyar katolikusok a 2020-as eucharisztikus világkongresszushoz. A multifunkcionális csarnok ötletét végül elvetették, de a vallási rendezvényhez így is több mint húszmilliárd forinttal járul hozzá az állam. Magyarország adott már otthont a világkongresszusnak - 1938-ban, a második világháború kitörése előtti évben.

Az oltáriszentség tiszteletére a katolikusok a 19. század óta rendeznek világkongresszusokat. A legutóbbit a Fülöp-szigeteken rendezték tavaly januárban, 2020-ban Magyarország lesz a vendéglátó.

„Ott a magyar delegációval együtt megjelentünk, hiszen tudtuk azt, hogy Ferenc pápa videoüzenetben a zárómisén fogja bejelenteni, hogy Budapest lesz a következő állomás” – mondta Erdő Péter bíboros.

Az esztergom–budapesti érsek hivatalosan az idei pünkösdön nyitotta meg a világkongresszust előkészítő programot, de a munka már 2016-ban megkezdődött. Tavaly novemberben jelent meg az a kormányhatározat, amely állami támogatást ad a katolikus egyház által szükségesnek tartott fejlesztésekhez. A plébániák, templomok felújítása, valamint a zarándokszállások kialakítása mellett egy multifunkcionális csarnok terve is szerepelt a menetrendben, de ezt végül elvetették.

Az állam így is csaknem tizennyolcmilliárd forinttal járul hozzá az egyházi kiadásokhoz.

A katolikusok már készülnek a világkongresszusra, amelynek Magyarország a Horthy-korszakban egyszer adott már otthont.

„Nagy reménység fűződik hozzá, a pápa is ellátogat, és nagyon sok bíboros, püspök, itt tele lesz. Lelki erőt is jelent a jelenlétük, és tudjuk, hogy az ez előtti eucharisztikus kongresszus, amikor Mindszenty kardinális volt, mennyi erőt hozott. Azt hiszem, valami ilyesmire számíthatunk” - mondta P. Benvin Sebastian verbita szerzetes.

Azt ma még nem tudni, hogy Ferenc pápa ellátogat-e a budapesti világkongresszusra, amelynek központi helyszíne a Hungexpo lesz. A vásárvárosra és a környék fejlesztésére további milliárdok mennek el a következő években. Nemcsak az eucharisztikus világkongresszus, hanem a 2021-es vadászati világkiállítás miatt is. Utóbbi különösen kedves rendezvény Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!