2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kósa: Hiteles a terrorfenyegetés

2016. április 6., szerda 20:14, frissítve: szerda 20:15

A nemzetbiztonsági bizottság elnökének nincs arról információja, hogy Magyarországon konkrét terrortámadást terveznének, a fenyegetést azonban hitelesnek tartja. A migrációs válsághelyzet kihirdetésének okát nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva titkosították, Kósa Lajos a Hír TV kérdésére azt mondta, az adatok érzékeny információkat tartalmaznak a bevándorlás okozta terrorveszéllyel kapcsolatban.

Alig egy hónapja kongatta meg a migrációs vészharangot a belügyminiszter, a válsághelyzet okainak adatait pedig tíz évre titkosították. A honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke szerint azért, mert nemzetbiztonsági kockázatot rejt az információk megismerhetősége.

„Több terrorcselekményt elkövettek Európában, és tudjuk, hogy több eset kapcsán is Magyarországon is jártak az elkövetők mint illegális határátlépők. Van, aki többször. Az erről való tudásunkat meg a további tudásunkat semmiképp sem akarjuk nyilvánosságra hozni, akármit mond a CIA” – közölte Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

Az amerikai hírszerző ügynökség azonban cáfolta, hogy tudomása lenne egy esetleges terrorakcióról – ezt a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke is megerősítette. „Jelenleg nincs olyan konkrét információja egyetlen állami szervnek sem, amely Budapestet vagy Magyarországot terrortámadással hozná összefüggésbe, de az az információ amelyben Portugáliától Magyarországig egész Európát megfenyegették, az annyiban hiteles a különböző szervezeténél, hogy Európa féljen. Az, hogy ez konkrétan Magyarországot fenyegetné meg arról nincs konkrét infó” – árulta el Molnár Zsolt.

Az LMP szerint indokolatlan a bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartása. „Én azt gondoltam, hogy ami arra az időszakra vonatkozott, az lezárult, tehát ilyen módon érdemes lenne erről beszélni, erről a kérdésről, hogy vajon miért kell ezt fenntartani, illetve miért kell ezt még 10 évig titkosítani, és ennek az okait. Szerintem fontos az, hogy ahol átláthatóságot lehet garantálni, ott meg is adjuk, ilyen módon számomra ez kérdéses, ez a 10 éves titkosítás pontosan mire jó” – fogalmazott Szél Bernadett, országgyűlési képviselő.

A Belügyminisztérium tendereztetés nélkül kíván bevásárolni, a válsághelyzet kihirdetése alatt pedig ezt meg is teheti – állítja a Demokratikus Koalíció alelnöke. „Emlékeztetni szeretnék arra, hogy ilyenkor az ehhez a helyzethez kapcsolódó közbeszerzések azok nincsenek, tehát közbeszerzés alóli mentesítés van a bevándorlással kapcsolatos beszerzésekre. Meg is történt ez, hiszen ahogy elrendelték, utána meg is érkezett Belügyminisztérium a bizottsághoz négy titkos, igen nagy összegű, közbeszerzés alóli mentesítési kérelemmel” – mondta Vadai Ágnes országgyűlési képviselő.

Válsághelyzetet akkor lehet kihirdetni, ha naponta több mint 500 migráns érkezik, vagy a tranzitzónákban több mint ezer fő tartózkodik. A kormány akkor is elrendelheti, ha úgy ítéli meg, hogy a migrációs helyzet veszélyezteti a közbiztonságot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!