2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kormányközeli médiumok miatt magyarázkodhatott a miniszter

2017. január 24., kedd 20:23

Több kormányközeli sajtótermék is téves adatokat közölt a veronai buszbaleset halálos áldozatainak számáról – a hamis információk miatt a külügyminiszternek is magyarázkodnia kellett. Az újságíró-szövetség nem indít etikai eljárást.

2012-ben egy belga turistabusz a svájci autópályán falnak ütközött az alagútban. A szerencsétlenségben 28-an veszítették életüket, köztük 22 gyerek. Az akkori belga kormányfő a hatóságokkal közösen tartott sajtótájékoztatót az alpesi országban.

2015-ben a Germanwings egy járata lezuhant a francia Alpokban. A repülő 150 utasa és a személyzet meghalt. Angela Merkel német kancellár még a tragédia napján a helyszínre utazott.

A magyar busz veronai balesete után Magyarország kormánya csak konzuli szinten képviseltette magát a helyszínen. Sem a miniszterelnök, sem pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem utazott Veronába.

„– Ha jól értem, akkor ön szerint nem szükséges ehhez személyesen ott tartózkodniuk a…?
– Én azt gondolom, hogy a segítség, az mindig az adott pillanatban derül ki, hogy milyen formában tud megnyilvánulni. Abban a pillanatban, még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy minden segítséget megadtunk már aznap korán, a baleset után azonnal” – nyilatkozta Dunai Mónika, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

A kormány tagjai közül többen itthon álltak a sajtó elé – közülük Balog Zoltán egyik nyilatkozata sikeredett félreérthetőnek. Az emberi erőforrás minisztere a mentőszolgálat új vezetőjének munkáját méltatta, amikor szerencsétlenül fogalmazott. „Szeretném főigazgató úrnak külön megköszönni a munkáját. Csató Gábor néhány napja vette át a szervezetnek a vezetését. Úgyhogy ez valóban egy tűzkeresztség volt, ha lehet ilyet mondani” – mondta a tárcavezető.

A balesetet követően Szijjártó Péter tájékoztatta többször is részletesen a sajtót a körülményekről. A külügyminiszternek azonban magyarázkodnia kellett a szombat este megjelenő téves információk miatt, amelyek az áldozatok számának emelkedéséről szóltak. „Azok a tegnapi értesülések, híresztelések amelyek ennél több áldozatról szóltak, azok végül alaptalannak bizonyultak” – fogalmazott vasárnap a külgazdasági és külügyminiszter.

Az egyik kormányközeli bulvárlap internetes oldala szombaton este írt tévesen az áldozatok számáról. A cikk akkor került ki a világhálóra, amikor a sérültek és áldozatok hozzátartozói éppen a baleset helyszínére igyekezhettek. Az újságíró-szövetség nem indít eljárást, az alelnök viszont úgy fogalmazott: ehhez hasonló helyzetekben fokozottan figyelni kellene arra az alapelvre, hogy az értesüléseket több forrásból is ellenőrizzék.

„Én például a Mediaworkshöz tartozó, Komárom megyei 24 órában olvastam, amely hivatkozik a TV2 egy helyszíni tudósítására, hogy 19-re emelkedett volna az áldoztok száma, de más megerősítést ezzel kapcsolatban nem olvastam” – jegyezte meg a MÚOSZ etikai bizottságágának alelnöke. Kiss G. Péter hozzátette, ilyen esetben korrigálni kell a hibát. A téves információt megjelentető szerkesztőségek azóta sem korrigálták a hibát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!