2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Kórházi fertőzések: üdvözli a kormányzati szigorítást

Hír TV

2018. július 7., szombat 18:56, frissítve: szombat 19:33

Három napot kaptak a kórházi fertőzések visszaszorítását szolgáló jogszabály-tervezet véleményezésére az egészségügy szakmai szervezetei. A kormányzati törekvést valamennyien üdvözlik. A szakdolgozói kamara szerint a betegeknek és a hozzátartozóknak is megvan a maguk felelőssége, ezért a köztestület szemléletváltozást sürget.

Beke Szilvia Riasztás című műsorunkban mesélt arról, hogy mivel jár, ha valaki műtét után fertőzést kap a kórházban.

„Itt tettem-vettem, csináltam a dolgomat, és egyszer csak szétdurrant a hasam, és elkezdett folyni belőle ez a véres, gennyes, büdös lé” – mesélte.

Lőrinc Lajosnál a katéter volt fertőzött. Ő Látótér műsorunkban idézte fel a kálváriáját. „Megoperáltak 12 nap alatt ötször, több ilyen életmenő műtét volt és ki kellett vezetni a belemet jobbról, balról” – mesélte.

A fővárosi kórházak elhanyagoltak. Használhatatlan piszoárok és WC kagylók, sehol kézfertőtlenítő vagy legalább szappan. Az új emberi erőforrások miniszternek egyik első dolga volt a kórház-higiéniai előírások szigorítása. A rendelettervezet a kormány.hu-n olvasható, a véleményezésre három napot kaptak a szakmai szervezetek. Szeptembertől külön szakdolgozó felel a kórházi osztályokon a fertőzések megelőzését szolgáló intézkedések betartatásáért.

„Az más kérdés, hogy a nagyon hierarchikus magyar rendszerben hogyan fogadja egy főorvos, ha egy ápoló rászól, hogy főorvos úr ne haragudj: mosd meg a kezed. Valószínűleg ez nem nagyon fog működni, miközben Angliában ez működik és igenis az ápolóknak ilyen tekintetben igen nagy hatalmuk van és ha panaszt tesznek ellenem, akár ki is rúghatnak az állásomból, hiszen veszélyeztettem a beteget” – mondta Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke.

Mielőtt egy beteget felvesznek a kórházba, értékelik nála a fertőzési kockázatokat. Az egészségügyi szakdolgozói kamara álláspontja szerint a betegek és a hozzátartozók szemléletének is változnia kell.

„A jövőben én azt gondolom Semmelweis után 150 évvel, hogy ezt a kérdést Magyarországnak fontos módon kell tudni kezelni. A betegek hozzátartozói oldaláról is meg lehet közelíteni, hiszen ők még inkább akár be is vihetnek vagy hazahurcolhatnak olyan kórokozókat, amelyek nem kívánatos dolgok” – mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Az egyik jogvédő szervezet szerette volna megtudni, hogy a kórházakban hány fertőzés történt az elmúlt években. Az adatokat nem kapták meg, ezért pereltek, és jogerősen nyertek is. De az eljárásnak nincs vége.

„Van egy jogerős ítéletünk, de most úgy tűnik, hogy a minisztérium a Kúrián támadta ezt meg, úgyhogy sajnos nem jutottunk el odáig, hogy ezeknek az adatoknak a birtokában legyünk, amint ez megtörténik rögtön kommunikálni fogjuk őket” – mondta Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője.

Az egészségügyi világszervezet adatai Európában évente 700 ezren halnak meg kórházi fertőzésektől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!