2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Kórházi fertőzések: a helyettes államtitkár kibújt a felelősség alól

Hír TV

2017. november 8., szerda 10:31, frissítve: szerda 11:55

Növekednek a bérek az egészségügyben, rövidülnek a várólisták, és egyre többen pályáznak a betöltetlen praxisokra – jó hírekkel érkezett az Emmi helyettes államtitkára arra a budapesti konferenciára, ahol kórházi fertőzésekről is szó volt. Ezekről viszont csak annyit mondott, hogy a szabályok megfelelőek, a betartásukért pedig az intézmények vezetése felelős. A konferencián felszólaló higiénikus szerint hiába a sok óvintézkedés, ha egyes kórházi osztályokon hiánycikk a kézfertőtlenítő.

Lőrinc Lajos közel egy éve nyilatkozott a Hír TV Látótér című riportműsorában. Köldöksérvvel került kórházba 2013-ban, ahol fertőzést kapott. Azt mondta, az ápolók nem fertőtlenítették le a kezüket, amikor kötözték a sebét.

Bíróságon nehéz bizonyítani, hogy a beteg a kórházban fertőződött meg – mondta a tavalyi riportban egy orvosi műhibákra szakosodott ügyvéd. Ábrahám László arról is beszélt, Magyarországon kórházi fertőzésekben sokkal többen halnak meg, mint mondjuk gépkocsibaleset következtében.

Egy főorvos egy mostani szakmai konferencián azt mondta, a higiéniáért nemcsak az egészségügyi személyzet felel, hanem felelnek azok a cégek is, amelyek vállalkozóként takarítják a klinikákat, a kórházakat vagy a szakrendelőket. Nagy Kamilla, a SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ higiénikus főorvosa mindenképp megkövetelné, hogy „az ő dolgozóik profik legyenek, amire odaérnek hozzánk. Ne ott gyakorolják a takarítást a betegek környezetében. Legyenek közöttük képzett takarítók, én például megkövetelem a mi intézményünkben, hogy fertőtlenítő szakképesítése legyen a műszakvezetőknek, ez azt jelenti hogy 200 fős takarítótársaságnál legalább 4-5 főnek OKJ-s végzettségűnek kell lennie fertőtlenítés tekintetében.”

Az állandósult szakemberhiány is vezethet fertőzésekhez. „Elsősorban sebkezelő ápoló, aki a szakszerű sebkezelést tanulta volna, és azt végre tudná hajtani, és a napi munkájában, gyakorlatában ezt alkalmazná. Nincsenek megfelelő kezelőhelyek, olyan szakrendelő, kórházi ellátás, ami biztosítaná azt, hogy a nagyszámú, 3-5 százaléka a lakosságnak megfelelő ellátásra kerülne. Az alapellátásban, az otthonápolásban nincsenek sebkezelésben járatos ápolók” – vélekedett Daróczy Judit bőrgyógyász.

A konferencián részt vett az egészségügyi ellátórendszerért felelős helyettes államtitkár is, aki a sikereket emlegette. Mészáros János büszke a várólisták rövidülésére, ahogy a sorozatos béremelésekre is. A kórházi fertőzések ügyében az államot terheli ugyan tulajdonosi felelősség, de az előírások betartatása az intézményvezetők dolga – mondta az államtitkár.

„Ennek a felelőssége, hogy ez be legyen tartva, az menedzsmenti kérdés, nem államtitkársági, menedzsmenti kérdés. Az hogy a feltételrendszer és a feltételrendszernek megfelelő forrásoldalon biztosított legyen, vagy hogy a legjobb kondíciókkal lehessen beszerezni azon fertőtlenítő szereket, amiket főorvos asszony elmondott, nyilvánvaló a fenntartó tulajdonosnak is a felelőssége” – jelentette ki Mészáros László.

Az Országos Járványügyi Központ jelentése szerint a kórházak 2016-ban több mint 4800 fertőzést jelentettek, tíz százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!