2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Kocsist felmentették, a felesége felfüggesztettet kapott

2015. június 11., csütörtök 18:40, frissítve: péntek 08:12

Első fokon felmentették Kocsis István volt vezérigazgatót az MVM-perben, tanácsadóját és volt feleségét viszont felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kaposvári Törvényszék egyebek között pénzmosás miatt. A vádirat szerint Kocsis társaival együtt 15 milliárd forint kárt okozott a Magyar Villamos Műveknek azzal, hogy a Gyurcsány-kormány idején előnytelen szerződéseket kötött külföldi cégekkel. A volt vezérigazgató az eljárás során tagadott, arra hivatkozott, hogy a beruházásokkal a bevételt akarta növelni. A bíró a felmentés indoklásában a vádirat hiányosságaira hivatkozott.

A bíróság szerint az MVM középtávú stratégiai tervei között szerepelt a terjeszkedés, és ezt az igazgatóság is jóváhagyta, ezért bizonyítottság hiányában minden ezzel kapcsolatos vádpont alól felmentette. „Több éven keresztül folyó, igen bonyolult gazdasági folyamatokból egy-egy elemet kiemelni és kiragadni, és azt megpróbálni teljesen a környezetétől függetlenül értékelni, nem vezethet jó eredményre, ez teljesen egyértelmű” – indokolt Duduka Attila bíró.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a vádirat rendkívül hiányos és zavaros, az idegen nyelvű csatolt iratok egy része nincs is lefordítva. A tanúk vallomásait pedig azért kellett fenntartással kezelni, mert nagy részük még mindig az MVM-mel függőségi viszonyban áll.

„Az ügyészség hozzáállása ehhez az volt, hogy a tanúkat túlnyomórészt egy negatív bizonyításhoz kívánta felhasználni. Nevezetesen hogyha az igazgatósági tagok, az osztályvezetők vagy a vezérigazgató helyettese semmire nem emlékeznek, vagy úgy nyilatkoznak, hogy semmiről nem tudnak, akkor az már megerősíti a vádat, mert akkor biztos, hogy eltitkolták előlünk ezeket a bizonyos jogi ügyleteket” – jelentette ki a bíró.

Az MVM korábbi főtanácsadóját és Kocsis István feleségét viszont bűnösnek találták. A főtanácsadót hűtlen kezelés és pénzmosás miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönre, Kocsisnét pedig orgazdaság és pénzmosás miatt két év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélték. Ők a bűncselekményeket a Magyar Villamos Művek számára Horvátországban bérelt szálloda kapcsán követték el.

A paksi Erzsébet Szálló beruházása miatt emelt vádpont alól három vádlottat bűncselekmény hiánya miatt mentett fel a törvényszék. Az ítélet nem jogerős, az ügyet másodfokon a Pécsi Ítélőtáblán tárgyalják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!