2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés: cáfolják a számokat

2016. február 3., szerda 18:00, frissítve: péntek 07:42

Cáfolta az egészségügyi államtitkár a kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés orvoshiányról szóló számait. Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy a jelentés alapjául szolgáló minimumrendeletet már meghaladta az idő. Az államtitkár közölte, hogy mérséklődött az orvosok elvándorlása, januártól a szakorvosoknak nyújtott kiegészítő támogatás is fékezheti.

420 millió forintért cserélték le a dél-pesti Jahn Ferenc-kórház elavult röntgenjeit korszerű, digitális berendezésekre, amelyek ötödével kevesebb áramot fogyasztanak. A főigazgató szerint ez nagyban javítja az ellátási területükön élő 400 ezer ember betegbiztonságát. A 300 orvost és 1100 szakdolgozót foglalkoztató kórház ugyanakkor továbbra is létszámhiánnyal küzd.

– Elmondható, hogy minden szakmában létszámhiánnyal küzdünk. Emellett azért munkaszervezéssel, a kollégák részéről túlmunka vállalásával, nagy áldozatkészséggel és odafigyeléssel tudjuk biztosítani a betegellátást.

 

– Melyik a legkrónikusabb szakma ilyen szempontból? Mi az, amit legnehezebben lehet találni, hogyha mondjuk kidől valaki?

 

– Most már minden szakmáról elmondhatjuk, hogy nehéz pótolni a kieső embereket. Nyilván vannak közismerten hiányszakmák, ezek közé tartozik a sürgősségi ellátás, az intenzív ellátás és a radiológia.

 

(Radovich Zsolt, a Jahn Ferenc-kórház főigazgatója)

„Január 1-jével elindult az új szakorvosi támogatási programunk, ami azt jelenti, hogy minden fiatal szakorvos, aki ezt igényli, 151 ezer forint plusz támogatást tud majd felvenni. Erre 7 milliárd forintot szánnak” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly már csökkent az orvosok elvándorlásának mértéke. Ónodi-Szűcs Zoltán a közelmúltban kiszivárgott ÁNTSZ-jelentés adatait eltúlzottnak tartja. Abban az állt, hogy az intézmények 70 százaléka küzd létszámhiánnyal. „Az OECD-jelentések alapján a magyarországi orvoshelyzet megfelel az OECD-átlagnak, tehát ez alapján nem mondhatom azt, hogy orvoshiány van. És hogy a szemüveg mennyire torz, amit a jelenlegi rendelet tartalmaz: a szülészetről is úgy ír ez a jelentés, minthogyha orvoshiány lenne, holott tudjuk, hogy nem igaz. Tehát én nem szeretnék erről nyilatkozni, mert torz szemüvegen keresztül kell vizsgálnunk egy képet, teljesen más lenne, hogyha nem ezen keresztül kellene néznünk” – fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkár azt mondta, hogy az 1995-ös minimumrendeletet már meghaladta az idő, mert a leltárszemlélet mellet figyelembe kellene venni a minőségi kritériumokat is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!