2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Karácsony: Küzdeni megyünk a parlamentbe, nem melegedni

Hír TV

2018. május 8., kedd 09:42, frissítve: kedd 12:24

Külön tette le saját esküjét a magyar emberek szolgálatára az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség reggel a fővárosban a köztársaság kövénél. Ezzel az Orbán Viktor által kialakított rendszer ellen tiltakoztak a megválasztott képviselők. A Jobbik kordont tervezett bontani, de kordon híján az akció elmaradt. A képviselők magyar zászlókkal vonultak be a parlamentbe.

Külön tette le saját esküjét a magyar emberek szolgálatára a MSZP-Párbeszéd frakciószövetség reggel a köztársaság kövénél. Ezzel az Orbán Viktor által kialakított rendszer ellen tiltakoztak a megválasztott képviselők. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke azt ígérte, hogy kemény ellenzéki hozzáállást tanúsítanak majd a Parlamentben a Fidesszel szemben.

Küzdeni megyünk a parlamentbe nem melegedni. Küzdeni megyünk, hogy minden nap megkérdezzük a kormánytól, hogy mit tett azért, hogy Magyarország szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen, hogy képviseljük azokat, akiket meggyötörtek, akiket megaláztak, és feltegyük azokat a kérdéseket, amiket az utca polgárai tennének fel a miniszterelnöknek és a kormányának. Küzdeni fogunk mindenhol, a parlamentben, az önkormányzatokban, az utcán, küzdeni fogunk a lelkekben, a lelkekért és küzdeni fogunk a fejekben azért, hogy a köztársasági eszmét képviselni tudjuk - jelentette ki Karácsony.

 

A Jobbik-frakció gyalog érkezett a Parlament alakuló ülésére, ők eredetileg kordonbontást terveztek, ám kerítések helyett élő rendőri erő védte a házat az alakuló ülés reggelén.

„Van abban némi sunyiság a kormány részéről, hogy gyakorlatilag élő erős rendőri kordont biztosít (...). Hogyha a rendőrök, akiket nem tudunk, hogy milyen paranccsal vagy milyen felhatalmazással vannak jelen, de hogyha az a céljuk, hogy a rendet fenntartsák a nap folyamán, akkor az teljesen rendben van. Ha azonban az a cél, hogy ők helyettesítsék a testükkel a fém kordonokat, akkor az már igenis problémás és akkor az már ugyanúgy a véleménynyilvánítás szabadságát súlyosan csorbítja” - nyilatkozta Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A jobbikos képviselők végül átsétáltak a rendőrsorfalon és bevonultak a Parlamentbe.

A köztársasági elnök a házszabály szerint a korelnöknek adta át az ülés vezetését. Turi-Kovács Béla fideszes képviselő köszöntőjében méltó magatartásra intette az ellenzéki képviselőket.

Azt megértem, ha elégedetlenség van azoknál, akiknek az eredménye nem az, amit vártak. De azt már nem lehet megérteni, ha külföldi hatalmakhoz igyekeznek fellebbezni, ha olyan helyekre igyekeznek valamiféle petíciókat benyújtani, feljelentéseket tenni, amelyek a saját kormányuk, Magyarország ellen irányul. Ne tegyék, és az a kérésem a pártokhoz és az a kérésem a politikusokhoz: ne tegyék és ne engedjék - mondta Turi-Kovács Béla.

Az alakuló ülésen a képviselők meghallgatták a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda vezetőjének beszámolóját és elfogadták a képviselői mandátumvizsgálat eredményéről szóló határozatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!