2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Jogerős: megsértette a Mediaworks a népszabisokat

,

2017. január 5., csütörtök 10:13, frissítve: szombat 13:26

Másodfokon is pert nyertek a Mediaworks ellen a Népszabadság volt dolgozói.

A bíróság jogerős döntése szerint a Mészáros Lőrinchez köthető vállalat megsértette az újságírók jogait azzal, hogy előzetes tájékoztatás nélkül számolta fel a napilapot. Azért is elmarasztalták a céget, mert az alkalmazottak döntő részét érintő kérdésben nem kérték ki az üzemi tanács véleményét.

Mint ismert, a lap megszüntetésekor a dolgozók nem tudták felvenni a munkát, nem fértek hozzá levelezőrendszerükhöz, és csak később, egy motoros futár által kézbesített, aláíratlan levélből értesültek a lap felfüggesztéséről és munkájuk megszűnéséről.

A lap üzemi tanácsának elnöke a Hír TV-nek azt mondta, a tárgyalás során sikerült jobb alkut kötniük.

„Az egész tárgyalás alatt a munkáltató törekedett arra, hogy elbizonytalanítson minket, és megosszon. A kollégáim bizalmának köszönhetően ez nem sikerült, végig tudtuk vinni a pert, és egész jó alkuval jött el valamennyi kollégánknak a Mediaworkstől, jobb feltételeket sikerült kialkudnunk. Ez azt jelenti, hogy plusz egy hónapot kaptunk azon kívül, ami a Munka törvénykönyve alapján megillette volna a kollégáinkat. Sőt, ezt a juttatást megkapták azok is, akik szerződéssel dolgoztak a cégnél, illetve nem voltak még ott három éve – a végkielégítési és felmentési idő csak három év után járna először, egy hónap” – számolt be Danó Anna.

Érdemi kommentár nincsen

A Fidesz szerint ez az ítélet is a jogállamiságot bizonyítja. Hollik István KDNP-s képviselő ugyanakkor nem kommentálta érdemben a bíróság döntését. „Ez a bírósági ítélet is mutatja, hogy Magyarországon jogállam van. Ahogy eddig, ezután sem fogjuk egyik médiavállalat jogi vitáit kommentálni” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!