2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Illúzió marad a jobbikos javaslat

2016. augusztus 18., csütörtök 19:06, frissítve: csütörtök 20:09

A kormánypárti képviselők távolléte miatt nem fog tudni szavazni hétfőn a parlament a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról. Az ellenzéki párt igazságtalannak tartja, hogy a választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. A határon túli magyaroknak lehet levélben szavazniuk, a tartósan külföldön tartózkodó magyaroknak viszont nincs erre lehetőségük.

„Technikai módosításra sor kerülhet, amennyiben a választási iroda ezeket a változtatásokat kezdeményezi” – fogalmazott két hete egy rádióinterjúban Tuzson Bence. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára akkor még nem zárta ki, hogy az október 2-ai kvótareferendum előtt hozzányúlnak a választási eljárásról szóló törvényhez.

„Sem technikai, sem jogi, sem egyéb törvényi dolgot nem, még rendeletet sem lehet már az október 2-i választások előtt tenni.” – Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke már akkor közölte a Magyarország élőben stúdiójában: ők nem kezdeményezhetik a levélszavazást, mert az nem technikai változtatás.

A Jobbik hétfőn még tett egy kísérletet. Az MSZP és az LMP segítségével összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti ülés összehívásához szükséges számú aláírást. Szávay István közölte: azt akarták elérni, hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyarok is levélben adhassák le szavazatukat. Akárcsak a határon túli magyarok. A törvényhozás azonban mégsem tárgyalhat és szavazhat a jobbikos javaslatról, közölte a házbizottság ülése után Dúró Dóra.

„Hivatalosan is bejelentette a Fidesz és a KDNP frakciója, hogy nem biztosítja a hétfőn esedékes országgyűlési ülésen a határozatképességet, tehát a kormánypártok nem értenek egyet azzal, hogy a külföldön dolgozó, átmenetileg ott élni kényszerülő magyaroknak az érdemi beleszólást, a gyakorlati szavazati lehetőséget biztosítani tudjuk” – fogalmazott a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz frakcióvezetője politikailag aggályosnak nevezte, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. „A kezdeményezés, az nem irányul másra, mint a népszavazás ellehetetlenítésére, ezért igazából az egyetlen kérdés, amit ezzel kapcsolatban szerintünk tisztázni kell, az az, hogy mi az oka annak, hogy a Jobbik is az MSZP-vel és az LMP-vel összefogva az október 2-ai népszavazást el akarja lehetetleníteni” – tette fel a kérdést Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus megjegyezte: a választási eljárásról szóló törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!