2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napindító 07:55

Idén már a NAV készíti, ám a felelősség a miénk

2017. január 8., vasárnap 08:25, frissítve: vasárnap 09:14

Idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készíti a személyijövedelemadó-bevallásokat.

A hivatalt is vezető adóügyekért felelős államtitkár az MTI-nek azt mondta: csaknem 3,8 millió fizetésből élő adózónak készíti el az szja-bevallás tervezetét a hivatal. Tállai András felhívta a figyelmet arra, hogy az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek továbbra is maguknak kell elkészíteniük bevallásukat. Az idei személyijövedelem-adózásról szóló tájékoztató leveleket hétfőtől kézbesíti a posta. Az szja-bevallásoknak május 22-ig kell beérkezniük az adóhatósághoz.

Az viszont fontos, hogy mindenki nézze meg a tervezetet ügyfélkapun vagy a postán kapott formában, esetleg az ügyfélszolgálaton, mert az állampolgárok felelőssége, hogy jövedelmükről precíz bevallás készüljön, abból ne hiányozzék semmi. Azokról a jövedelmekről ugyanis, amelyekről nem érkezett adat év közben a NAV-hoz, az adózóknak maguknak kell számot adniuk, ezért van lehetőség a bevallási tervezet kiegészítésére – hangsúlyozta Tállai András.

Ne fizessen többet

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóhatóság túlszámlázhatja a bevallásokat, és ha az adózók nem ellenőrzik a NAV által kiküldött adatokat, akkor akár több adót is fizethetnek, mint kéne. A közteher ugyanis sok esetben még tovább csökkenthető.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!