2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Hiába tiltakoztak az érintettek, életbe lépett az új zajrendelet

Hír TV

2018. április 27., péntek 15:04, frissítve: péntek 17:50

Hetven egyetemista és húsz vendéglátós tiltakozása mellett is megszavazta az új zajvédelmi rendeletet a szegedi közgyűlés. A szabályozás a magánszemélyeket hétköznap este 8 órától, hétvégén este 7 órától korlátozza, míg a vendéglátósoknak hétköznap este 10 óráig, hétvégén éjfélig engedélyezné a hangosítást a rendezvényeken.

A valódi egyeztetést hiányolják és az egyetemi életet féltik a fiatalok az új zajvédelmi rendelettől. A diákok a közgyűlésre saját javaslattal érkeztek.

„Úgy született meg ez a döntés, hogy senki nem beszélt senkivel. Mi is elhoztuk a törvénymódosító javaslatunkat. Nem felolvasni szeretnénk majd, hanem, hogyha meglátunk egy-két képviselőt, akkor megkérdezni, hogy mi a véleményük erről” – mondta egy egyetemista, Szilágyi Ádám.

Botka László a vitában azt hangsúlyozta: az új rendelet csak a teraszokon megrendezett, hangosított rendezvényeket szabályozza.

„Szeretném jelezni az itt érdeklődő egyetemisták számára is, hogy az egyetem vezetésével, személyesen a rektor úrral abban állapodtam meg, hogy a következő időszakban az egyetem és mi is végig fogjuk azt gondolni, hogy melyek azok az egyetemi események, nagy rendezvények, amikre adott esetben külön szabályozást kell hozni. Tehát szó sincs arról, hogy itt bárki bárkit el akarna lehetetleníteni” – mondta a polgármester.

A politikai haszonszerzés lehet az új rendelet oka a helyi jobbikos képviselő szerint. „Gyakorlatilag ezzel a rendeletalkotással elkezdték az önkormányzati kampányt, hogy önök hozzák a békét és a nyugalmat, miközben a legtöbb zajjal záró önkormányzati vagy önkormányzat által szervezett rendezvényeket meg megtartják. Rendkívül álszent álláspont” – véli Tóth Péter.

A megszavazott szegedi zajrendelet alapján a bírság közterületen 200 ezer, míg magánterületen 50 ezer forint. A június 1-től életbe lépő szabályozás az önkormányzati rendezvényekre nem vonatkozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!