2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Vezércikk 04:00

Hiába tiltakoznak a kéményseprők

2017. október 15., vasárnap 10:03, frissítve: vasárnap 11:05

Szinte biztos, hogy a jövő héten megszavazza a parlament a kéményseprésről szóló törvény módosítását. Eszerint a megszűnik a kötelező kéményellenőrzés, azaz a családi házak tulajdonosainak maguknak kell megrendelniük a kéményseprést - ez a szakma szerint súlyos tragédiákhoz vezethet. Az idáig kötelező ellenőrzések egy éve kerültek át a katasztrófavédelemhez, azonban a feladat meghaladja az erejüket – a szakszervezet szerint emiatt hátrál ki az állam.

Kéményellenőrzésre érkeztek a kéményseprők ebbe a csepeli házba. Bár nem volt egyszerű a bejutás, a fűtőberendezések pedig elhanyagoltnak tűntek, komolyabb beavatkozásra nem volt szükség.

Jelenleg vákuum van a kéményben. Tehát a kémény huzatja az állandóan működik.

Itt már a Kéményseprők Országos Szakszervezetének tagjai érkeznek a Parlamentből, miután végighallgatták a vitát a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről. A belügyminiszter javaslatára megszüntetnék a családi házak kéményeinek kötelező ellenőrzését. A kormány a jövőben az emberekre bízná, hogy megrendelik-e az egyébként ingyenes szolgáltatást vagy sem.

A szakszervezet tagjai azt mondják, ezzel a döntéssel a kéményseprőknek a jövőjük kerül veszélybe, az embereknek pedig az életük.

„Az emberek a saját életükkel sem tudnak törődni. Sokszor a saját megélhetésükre nincsen pénzük. Vagy arra, hogy megrendeljek, ha egyszer nem lesz kötelező. És nemcsak a saját életüket, hanem a szomszéd életét is veszélyeztetik. Rengeteg tűzeset van, rengeteg haláleset van, nagyon sok szén-monoxid-mérgezés volt eddig is” – mondta egy kéményseprő, Adamcsik Krisztián.

A halálozási statisztika elkeserítő. Változatlanul sok az elhanyagolt kémény és az elavult fűtési rendszer.

„Csak a múlt fűtési szezonban – tehát 2016 októbere és 2017 tavasza között – közel 28, illetve egész pontosan 28 halálos áldozatot követelt a szén-monoxid. Legutóbb sajnos két kislány veszítette életét egy szadai tragédiában” – nyilatkozta a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke, Vámos Csaba.

Jelenleg a magyar háztartások 5%-a rendeli meg magától a kéményseprést. Emellett a  nyílt égésterű kazánokat is rendszeresen ellenőriztetni kell. Az államilag támogatott kazáncsereprogramok ellenére a magyarországi kazánok 70%-a még mindig nyílt égésterű. Az arány a jövőben biztosan javul, hiszen 2016 júliusától kizárólag zárt égésterű, úgynevezett kondenzációs kazánok szerelhetők be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!