2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Hétfőn dől el, kik az MSZP elnökjelöltjei

Hír TV

2018. június 7., csütörtök 11:29, frissítve: csütörtök 11:34

Az MSZP tisztújítását előkészítő jelölőbizottság hétfőn és kedden ülésezik, ekkorra dől el, kik lesznek az ellenzéki párt elnökjelöltjei a június 17-i tisztújító kongresszuson - közölte a testület vezetője csütörtökön.

Szabó Vilmos azt mondta, jelenleg öten (Bródy Gábor, Kunhalmi Ágnes, Mesterházy Attila, Szanyi Tibor és Tóth Bertalan) aspirálnak a pártelnöki posztra.

Hozzátette: a pártelnökségre pályázóknak össze kell gyűjteniük 1500 párttag támogató aláírását és politikai programjukat tartalmazó pályázatot is be kell nyújtaniuk, valamint meghallgatja őket a jelölőbizottság.

A bizottság tesz javaslatot a kongresszusnak arra, hány tagja legyen az országos elnökségnek (tizenegy-tizenöt fő lehet), hány elnökhelyettest, alelnököt válasszanak.

Javaslatuk kialakításához a megyei szervezetek és a pártelnökjelöltek véleményét is figyelembe veszik - jelezte.

Az MSZP jövő vasárnap tartja tisztújító kongresszusát. A párt elnöksége az áprilisi országgyűlési választás után lemondott, de ettől függetlenül is tisztújítást kellett volna tartani idén, mert legutóbb 2016-ban volt tisztújító kongresszus és a párt vezetőinek megbízatása két évre szól.

A kongresszus - a párt legfelső döntéshozó szerve - választja meg az elnökség tagjain kívül az MSZP választmányának elnökét, az országos etikai és egyeztető bizottság elnökét, a központi pénzügyi ellenőrző bizottság elnökét és tagjait, valamint az etikai és fegyelmi ügyek tanácsa elnökét és tagjait.

(MTI)

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!