2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 06:50

Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

,

2017. augusztus 21., hétfő 13:55, frissítve: hétfő 17:23

Nem tudott határozatokat hozni a parlament, tényleg nem mentek el a kormánypárti képviselők a rendkívüli ülésre. Ellenzéki kezdeményezésre a kilakoltatási moratóriumot akarták meghosszabbítani és a CEU-törvényt eltörölni. Végül csak a napirend előttin tudták álláspontjukat elmondani a honatyák, ott a kormány álláspontját azért képviselte egy államtitkár.

„Azt is láthatjuk, illetve pontosabban nem láthatjuk őket, akiknek a gőg és a gyűlölség a fontos, nem a magyar emberek problémája” – Szent István-i idézettel ekézte a parlament rendkívüli ülésétől távol maradó fideszes és KDNP-s politikusokat az MSZP frakcióvezetője. Tóth Bertalan szerint az ülést azért hívták össze, mert a kormány politikájától a CEU-t és a devizahiteleseket is meg kell védeni.

„Hol van most Matolcsy György, aki a Magyar Nemzeti Bankban tudatosan gyengíti a forintot, és az ebből keletkező árfolyamnyereségből rokonokat, barátokat vagy éppen a barátnőjét finanszírozza. De hol van Trócsányi miniszter úr, akinek az ügyvédi irodája nem a devizahitel-károsultakat képviseli, hanem akár a bankokat, még a magyar állammal szemben, de hol van Trócsányi miniszter úr, akinek a felesége slaggal oszlatja a devizahiteles tüntetőket” – tette föl a kérdést a szocialisták frakcióvezetője.

Bár a kormánypárti képviselők hiányoztak a padsorokból, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára nem mondott le a lehetőségről, hogy kiossza az ellenzéket: „Ha van egyértelmű felelőse a devizahitelezési válságnak, akkor az a baloldal, a baloldali kormányzás. A polgári kormányra maradt a devizahitelezési válság kezelése. Ezért döntött ez a kormány az árfolyamgátról, a végtörlesztésről és a banki elszámoltatásról, és az az ellenzék, amelyik most nagy szívet színlel, egyáltalán nem szavazta meg ezeket az intézkedéseket” – reagált Dömötör Csaba.

A kilakoltatási moratórium meghosszabbítása az LMP kezdeményezésére került volna a parlament elé.

„Adjunk haladékot ezeknek az embereknek; önök viszont nem jöttek el, nyilvánvalóan érzéketlenek, nyilvánvalóan lusták is és nyilvánvalóan szívtelenek is, de sajnos valószínűleg gyávák is, mert gyávák szemükbe nézni a devizahiteles károsultaknak. Arra kérem államtitkár urat, amikor majd cinikusan megjegyzi, hogy önök mindent megtettek és mindent megoldottak, és nincsen devizahiteles kérdés, akkor majd oda föl mondja azoknak a devizahitel-károsultaknak, akik a végrehajtás alatt állnak vagy a végrehajtásra várnak” – fogalmazott Hadházy Ákos.

A Jobbik szerint sem oldotta meg a kormány a devizahitelesek problémáit, a párt felvételkori árfolyamon forintosítaná a kölcsönöket.

„Mire ez a melldöngetés? És hol vannak azóta? Előtte semmit nem csináltak, utána egy-két évvel lefeküdtek a bankoknak, és most ön, itt arra büszke, hogy a szerencsések 180 forinton végtörleszthettek? Az önök fideszes haverjai és azok a szerencsés emberek, akiknek volt ehhez megfelelő tartalékuk? Én azokért állok itt ki, akiknek a 256 forintos piaci árfolyamot vágták a nyakába, és van pofája azt mondani, hogy önök elszámoltatták a bankokat?” – emelte ki Z. Kárpát Dániel.

A kormány részéről válaszadásra jelölt Dömötör Csaba többször is megismételte, hogy az ülés összehívásával LMP és a Jobbik flörtöl a devizaválság felelősével, az MSZP-vel, a kormány viszont a megoldáson dolgozik.

A kormánypárti képviselők hiányzása miatt a levezető elnök végül berekesztette az ülést.

A teljes rendkívüli ülés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!