2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Francia négy, szex öt, komplett hat – hiába született törvény

2017. április 2., vasárnap 19:13, frissítve: vasárnap 19:53

Hiába fogadták el az első Orbán-kormány idején a türelmi zónákról szóló törvényt, az önkormányzatok többsége azóta sem jelölt ki ilyen területet, nem kér az örömlányokból. Budapesten, a XV. kerületben viszont van türelmi zóna – a prostituáltak azonban ott rendőri bírságra számíthatnak, de nem a szolgáltatásaikért.

– Szia! Mit szeretnél?
– Helló, mit lehet, mik az árak?
– Francia négy, szex öt, komplett hat…
– Komplettet…

Az ilyen beszélgetések csak a XV. kerületi Dunakeszi úton legálisak. A folytatás viszont már itt sem.
Ezt a kint dolgozó nők is tudják, ezért nem ott szolgáltatnak, és a rendőrök sem próbálják rajtakapni őket. Más a módszerük.

Van olyan környék Pesten, ahol a nők szerint attól függ, lesz-e bírság, hogy hogyan kel fel aznap a helyi osztályvezető. „Néha az osztályvezető, ha erre jön, és olyanja van, vagy nem túl jó napja van, beültet a kocsiba tiltott prostitúció miatt. Előállít, mondja, és kénytelen vagyok beülni, aztán 72 óra, hogyha az előadó úgy gondolja, ha nincs gyerek stb. Nem engednek ki 72 óráig, és a bíró dönti el, hogy elzárás, közmunka vagy pénzbüntetés lesz” – mondta a Látótérnek egy lány.

Az egyik pesti helyszínen egy strici is kiszólt stábunknak a kocsiból, a rendőrökre panaszkodott: „A rendőrök meg a csóri nőket hordják befele. […] A múltkor is csináltak egy rejtett felvételt, a rendőrök egy hónapig nem hagytak nekem meg az asszonyomnak békét. Nekünk családunk van, gyerekünk van. Ne tudja meg, mit csinálnak ezért velünk a rendőrök. [...] 72 órára beviszik a nőket, meg 100 ezerre megbüntetik” – fogalmazott a férfi.

„Állhatnak az utcán ezek a hölgyek, lehet őket igazoltatni, de ha bármilyen szolgáltatáson nem kapják rajta, abban az esetben nem lehet elvinni, mert az utcán áll. Ugyanis papírja van róla, hogy nem védett utca” – nyilatkozta Hajdú László, a XV. kerületi polgármester.

Szerinte a türelmi zónák kijelölésének elmaradásáért a főváros a felelős. „Ez az ő jogosítványa. Azt is csak úgy tudja kijelölni, ha csinál egy helyi rendeletet. A főváros ezt mulasztotta el, míg a törvény szerint mi eljártunk szabályosan” – mondta.

A XV. kerület viszont vállalta a politikai kockázatot, ráadásul az érintett útszakasz távol van a kerület lakott területeitől. A szomszédos kerület szélén lakók ezt kifogásolják. „Nagyon zavar, mert régebben arra jártam munkába is, illetve az unokám mindig megkérdezte, amikor arra mentünk, hogy miért vannak itt a lányok. Hogyha nappal mentünk, akkor azt mondtuk, hogy mert napoznak” – mesélte egy hölgy.

A türelmi zónák létrehozásáról szóló törvényt 1999-ben fogadta el az Országgyűlés.Türelmi zónát ott kell, illetőleg lehet létrehozni 50 ezer lélekszám feletti települések esetén, ahol tömeges a prostitúció. Senki nem gondolta a kodifikáció időszakában, hogy ezt bárki vitatni fogja. A kezdeti optimizmus után kiderült, az önkormányzatok is örülnek, hogy végre megoldás született, de prostituáltakat ezután sem akarnak látni a területükön sehol.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!