2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Fodor tárgyalásokat javasol, a Jobbik elutasítja úgy, ahogy van

2015. június 25., csütörtök 08:01, frissítve: csütörtök 10:02

A magyarországi migrációs helyzetről is szó lesz az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő értekezletén. Idehaza az ellenzéki pártokat is megosztja a migránsok visszatoloncolását szabályozó dublini rendelet.

A Jobbik támogatja, hogy a kormány kérjen mentességet a migránsok visszatoloncolását szabályozó dublini szerződés teljesítése alól – jelentette ki Z. Kárpát Dániel. A Jobbik alelnöke a Magyarország élőben stúdiójában azt mondta: Magyarországon ki kell tenni a megtelt táblát és önvédelemre kell berendezkedni. „Kvóta szerint letelepíteni semmiképpen, integrálni a magyar társadalomba semmiképpen, és olyan liberális álmok is elhangzottak itt az utóbbi hetekben, miszerint szavazati jogot a migránsoknak, bérlakást nekik Budapesten. Ezt a csomagot a Jobbik úgy utasítja el, ahogy van. Nem szeretnénk kívülről letelepíteni senkit, integrálni a magyar társadalomba sem” – fogalmazott a Jobbik alelnöke.

Nem szabad Szerbiába visszatoloncolni menekülteket a liberálisok szerint. Helyette a migrációban érintett országok csúcsszintű vezetői közötti tárgyalásokra van szükség. Fodor Gábor Magyarország élőben című műsorunkban arról is beszélt, hogy az unió nem arról híres, hogy gyors döntéseket hoz, de demokratikus közösség, ezért is vágynak itt élni a menekültek. „Az volt a javaslatunk, amikor én magam is látogatást tettem többek között a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban, már akkor, hónapokkal ezelőtt felhívtam a figyelmet arra, hogy le kellene ültetni azon országoknak a képviselőit, akiket a probléma elsősorban érint: Szerbia, Magyarország, Ausztria, Németország és a koszovói hatóságok. Hiszen hosszú időn keresztül a koszovói menekültek tették ki a döntő többségét a Magyarországra érkező menekülteknek. Akkor süket fülekre talált ez a javaslat” – jegyezte meg a Magyar Liberális Párt elnöke.

A terhek megosztásáról tárgyalnak

A magyarországi migrációs helyzetről is szó lesz az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő értekezletén. A résztvevők arról tárgyalnak, miként lehet megosztani a bevándorlással kapcsolatos terheket a tagállamok között. A korábbi tervek alapján az uniós vezetők várhatóan felhatalmazást adnak arra, hogy ősszel Máltán csúcstalálkozót tartsanak az afrikai vezetőkkel a földközi-tengeri migrációs válság kezeléséről. A magyar miniszterelnök az ülés előtt levélben jelezte az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökének, hogy Magyarország konferenciát kezdeményez a nyugat-balkáni migrációs helyzetről.

Határozatban utasították el a kvótarendszert

A szlovák belügyminiszter új intézkedéseket készít elő azután, hogy Magyarország felfüggesztette az illegális menekültek egy részének befogadását. A tárcavezető szerint a dublini rendelet érvényben van, függetlenül attól, hogy mit gondol róla Magyarország, ezért Pozsony konkrét tárgyalásokat kezdeményez a bevándorlók visszaküldésének módjáról. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy megnövekedhet a Szlovákiában maradt migránsok száma. A szlovák parlament közben határozatban utasította el az uniós menekültkvótát. A határozatról szóló vitában a szlovák miniszterelnök kedden már kilátásba helyezte, hogy népszavazást kezdeményez a menekültkérdésről, ha az Európai Bizottság elfogadja a kvótarendszert.

Mint ismert, a déli határzárra 6,5 milliárd forintot különített el a kormány, közölte szerdai sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arról is beszélt: más határszakaszokon is építhet kerítést a kormány, ha az illegális bevándorlás megakadályozására nincs más mód. A kerítésépítés hírére egyre több menekült lépi át a szerb–magyar határt. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!