2023. 12. 04. Hétfő Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Figyelmeztetnek a tilosban fürdőzés veszélyeire

2016. augusztus 7., vasárnap 08:25, frissítve: vasárnap 10:09

Az egész országban ellenőrzik a vízi rendőrök a szabadstrandokat, valamint a bányatavakat, és szórólapokon tájékoztatják a lakosságot a veszélyekről. A hidak mellett és a hajózási útvonalakon különösen veszélyes a fürdőzés.

A Tisza szegedi partjainál lévő fürdőhelyeket is ellenőrizték a vízi rendőrök – legálisakat és az illegálisakat is. Első alkalommal soha nem büntetnek, a többszöri szabálysértést viszont nem nézik el.

„Ez, úgy gondolom, azért korrekt. Tehát vannak emberek, akiknek egy figyelmeztetés bőven elég, azt, hogy utána már büntetnek, azt is jogosnak tartom. Nagyon sokan elfelejtik, hogy mindenképp a vízi rendőrök, és a vízi mentők a mi biztonságunk miatt vannak itt. Ha valakinek egy figyelmeztetés nem elég, úgy gondolom, ott már jogos a pénzbírság. Hátha ez egy kicsit példaértékű számukra, és legközelebb nem teszik meg” – mondta egy vízi rendőr, Gönczöl Tímea.

A hidak mellett és a hajózási útvonalakon különösen veszélyes a fürdőzés – mondták a rendőrök.

„Szabad vizeken nagyon sokszor előfordul, hogy nincs kitáblázva az, hogy tilos a fürdőzés, de tudni kell, hogy elsősorban hajózó útban nem szabad fürödni. Azért van ez a szabály, mert nagyon nehéz észrevenni egy motorcsónakkal közlekedő személynek, hogy valaki úszik a vízen, valamint magának a fürdőzőnek is nehéz észrevenni azt, hogy ha közeledik felé egy nagy teljesítményű kisgéphajó” – mondta Illés Gergely, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendészeti osztályvezetője.

Ősztől a vízi mentők tartanak gyakorlati továbbképzést a vízi rendőröknek.

„Ők érnek oda általában balesetekhez, eseményekhez elsőként, és akkor ezzel a tudásukkal már el tudják kezdeni a sérült ellátását, illetve hogyha szükség van, az újraélesztését. Mire a szakszemélyzet odaér, az Országos Mentőszolgálat, addig is életben tudják az illetőt tartani” – fejtette ki Seller András, a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetség alelnöke.

A Tisza szegedi szakaszán idén nyáron egyelőre egyetlen ember fulladt a folyóba.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!