2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:50

Fideszes fájó emlék: egyéves a Jobbik-győzelem

2016. április 9., szombat 18:13, frissítve: szombat 20:48

Egy év telt el azóta, hogy a Jobbik történelmi győzelmet aratott Tapolcán. A radikális párt jelöltje az időközi választáson legyőzte a kormánypárt jelöltjét, és ezzel elnyerte a Jobbik első egyéni országgyűlési mandátumát. Bennfentesek szerint a Fideszen belül még ma is fájó emlék a biztos dunántúli bástya elvesztése.

Hálaadás és ima Tapolca várossá avatásának 50. évfordulóján. A Tamási Áron Művelődési Központban a Jobbik vezérkara ünnepelt. A várost egy ideje a radikálisok irányítják és pontosan egy esztendeje az országgyűlési képviselő is jobbikos.

A Veszprém megyei választókörzetben tavaly tették ki a Jobbik zászlaját. A politikai jobbkanyar okait sokan sokféleképpen magyarázták, az utca emberének elemzése egyszerűbb. „A Fideszből szerintem elég sokan kiábrándultak, az MSZP-ből még többen talán, és nincs egy olyan vezetője az MSZP-nek, akinek tekintélye lenne, aki maga köré tudná gyűjteni az embereket, és maradt a Jobbik.”

Lasztovicza Jenő halála után – a fideszes fellegvárnak számító választókörzetben – tavaly időközi választást tartottak. Hetekkel azután, hogy Veszprémben elveszett a fideszes kétharmad, tavaly áprilisban a politika vigyázó szemeit Tapolcára vetette. A kampányba ezúttal Orbán Viktor is beszállt. A kormányfőt tüntetők egy csoportja várta. „Majd nem 65 százalék lesz a többségünk legfeljebb, ettől még a kormány nagyon erős marad, a legerősebb marad Európában. Nix ugribugri, végig fogja csinálni a következő három évet úgy, ahogy kell… Ezért számunkra, akik most itt állunk, ez a döntés nem is politikai döntés, ez a döntés számunkra becsületbeli ügy” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kampány hangneme egyre inkább eldurvult, és a fideszesek a legnagyobb vetélytársnak tűnő jobbikos jelöltet, Rig Lajost vették célba. „Én, Rig Lala bemegyek a Szalonba, és azt mondom ott a vezértetoválónak, hogy haver, nem szarral gurigázunk: »Becsületem a Hűség« bazeg, mert én ott, minimum, ahol az SS abbahagyta, baszki” – fogalmazott Bayer Zsolt.

A tetoválásról a jobbikos jelölt azt mondta: felesége iránti elkötelezettségét akarta ezzel kifejezni. Az időközi választáson végül Rig Lajos nyerte el a mandátumot. „A mai nap azt bizonyította be, hogy a magyar embereknek egyszer csak elegük lesz a fenyegető, mindent a saját maga kezébe kaparintani akaró hatalomból, és azt mondják, hogy elég volt. Nix Orbán Viktor, nix Fidesz” – nyilatkozta Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Tavaly augusztusban az időközi önkormányzati választásokon mindkét helyen szintén a jobbikos jelölt lett a befutó.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!