2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Félmlliárdért vette meg az állam a Welt 2000 Kft.-t

2017. július 5., szerda 20:30, frissítve: szerda 20:45

Félmilliárd forintot fizetett az állam a Welt 2000 Kft.-ért és az uniós pénzek pályáztatását kezelő program jogaiért. A céget, tulajdonosai először nem akarták eladni, a kormány végül mégis elérte, hogy hozzá kerüljön. A szerződést 2014 novemberében írták alá, éppen abban a hónapban, amikor a kormány bejelentette, hogy az EMIR helyett egy új rendszert fejlesztettek ki.

Szombaton aláírta, amit soha nem akart, másnap meghalt a pályázati szoftver volt jogtulajdonosa – így kezdődött a 444.hu 2014-es cikke, amelyben Komáromi András váratlan haláláról számoltak be. Ő volt a jogtulajdonosa a Welt 2000 Kft. legfontosabb termékének, az EMIR-nek. Ez az a szoftver, amelyik Magyarország uniós csatlakozása óta kezelte a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását.

A kormány sokáig titkolta, hogy az időközben Új Világ Nonprofit Kft. névre keresztelt cégért és a szoftver jogaiért pontosan mennyit fizetett az állam, csak annyit közöltek, hogy kevesebb mint 1 milliárd forintba került. A Hír TV által kikért adásvételi szerződés szerint a kormánynak félmilliárd forintot ért meg a cég.

Az adásvételi szerződést 2014 novemberében írták alá. Ugyanabban a hónapban, amikor a kormány bejelentette, hogy az EMIR helyett egy új rendszert használnak majd, az EMIR-t már nem fejlesztik. Pedig az adásvételnek éppen az volt a lényege: hogy a programot ne kizárólag a Welt fejleszthesse.

Az LMP-nél azt mondják, közpénzpazarlás, ha az állam olyan jogokért fizet, amelyeket végül nem használ ki.  „Közpénzzel nem lehet így bánni, meg kell becsülni, a kormánynak a korábbi rendszert kellett volna, ha kell, továbbfejleszteni és azt használni” – mondta Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő.

Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár azt mondja, az EMIR még működik ugyan, de a cég megvétele nem is a szoftver forráskódja miatt volt fontos. „A Welt 2000 Kft. megvásárlása az nem arról szólt, hogy egy rendszernek csak a forráskódját vásároljuk meg, hanem megvásároljuk annak a rendszernek a szaktudását is, a mérnökökkel, tervezőinformatikusokkal együtt, akik ebben a cégben vannak” – hangsúlyozta Csepreghy Nándor államtitkár.

A Welt 2000 Kft. korábbi szerződései miatt Lázár János feljelentést tett az ügyészségen. Az Európai Unió ugyanis 18 milliárd forint visszafizetését helyezte kilátásba az EMIR rendszer kiépítésével összefüggő közbeszerzések miatt.A 2003 és 2009 között, tehát a szocialista kormányok alatt megkötött szerződéseket megvizsgálva az EU azt találta, hogy a rendszer fejlesztésére kiírt pályázatokat a Welt 2000-re szabták.

„A helyzet tisztázása érdekében, és miután ez a magyar adófizetőknek 18 milliárdos kárt jelent az Európai Bizottság döntése alapján, büntetőfeljelentést teszek a mai nap folyamán a Legfőbb Ügyészségre ismeretlen tettes ellen. Az Európai Bizottság megállapításait pedig kénytelenek vagyunk elfogadni” – így Lázár János kancelláriaminiszter.

Az ügyészség nyomozást indított az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!