2019. február 23.,
szombat, Alfréd napja

Felmérés: a fiatalok 70 százaléka aggódik a jövőjéért

,

2017. február 13., hétfő 20:14

A kormány saját kutatása szerint is a magyar fiatalok harmada külföldre költözne. Egy másik felmérés szerint ez az arány a középiskolásoknál még csak 10 százalék, de a nagy részük aggódik a jövő miatt. A humán tárca vezetője nem hisz a számoknak, Balog Zoltán azt mondta: a kamaszok inkább itthon maradnának, mert egyre jobban kötődnek a hazájukhoz.

„Hogyha a mai napnak az egyetlen híre lenne csak, hogy egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni akar, akkor már tulajdonképpen lehetne jó napunk” – monda Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki hétfőn ismertette a Magyar ifjúságkutatás gyorsjelentését. Ez alapján a fiataloknak fontos a család, valamint a közösséghez és a nemzethez való tartozás.

„Jobban el tudják képzelni – megint csak az ellenkező szirénhangokkal vagy figyelmeztetéssel, figyelemfelhívással szemben – a jövőjüket Magyarországon, mint korábban, és jobban is kötődnek a hazájukhoz” – tette hozzá a miniszter.

Minden tizedik gyerek külföldön képzeli el az életét – ez már az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatásából derül ki, ahogy az is, hogy a középiskolások nagy része szorong a jövőtől. A magukat szegénynek mondó családok gyermekeinek 80 százaléka aggódik.

„Mi is azt tapasztaljuk, hogy a szegénység fontos kockázati faktor. Ha bármilyen más kockázati faktor, akár szenvedélybetegség, akár bármilyen sima betegség a szülő részéről vagy egy családi konfliktus még szegénységgel is párosul, akkor nagyon nehéz lesz a gyerekek helyzete” – fejtette ki Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója.

A fiatalok leginkább jó munkát szeretnének, de a Jobbik szerint erre nincs lehetőségük. „Nagyon sajnálatosnak tartom – hiszen az elvándorlás az egyik legnagyobb problémája Magyarországnak – mind a demográfiai vetülete miatt, mind pedig azért, hogy nagyon sok olyan fiatal van, akinek nem nyújt megfelelő megélhetést és megfelelő munkalehetőséget Magyarország” – mondta Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője.

A kormány szerint ugyanakkor húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, és emelkedett a családba vetett bizalom is.