2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:30

„Ez már nem menekültügy, ez ma már népvándorlás”

,

2015. június 28., vasárnap 16:47, frissítve: vasárnap 20:51

Magyar rendőrök is segítenek szerb kollégáiknak a menekültáradat megfékezésében a szerb–macedón határon. A magyar egyenruhások első csoportja hajnalban indult útnak. Közben folyamatosan érkeznek a menekültek Magyarországra, Bács-Kiskunban és Csongrád megyében ismét több száz migránst fogtak el. Többségüket először a röszkei előállító helyre viszik, de napokon belül megnyílik a kiskunhalasi állomás is.

Ásotthalom külterületéről folyamatosan szállítják el az illegális határátlépőket. Egyelőre még a röszkei előállító helyre viszik őket, de nemsokára megnyitják a most épült kiskunhalasi regisztrációs tábort is. Az új létesítmény nagyjából 1100 embert tud majd befogadni. Legfeljebb 24 órát töltenek majd itt a menekültek, amíg regisztrálják őket. A kiskunhalasiak nem örültek, amikor megtudták, hogy a városukban is nyílik egy ekkora tábor.

– Sajnos várható volt, hogy Kiskunhalas felkerül a bevándorlási térképre. Senki nem örült ennek, hiszen ismeretlen emberek tömege érkezik Magyarországra, és így Halason egy regisztrációs pont, egy regisztrációs tábor létesült, és naponta sok száz embert fognak áthozni Szeged, Röszke irányából, és várhatóan a tompai szakaszon is meg fog nőni a bevándorlók száma – véli Bányai Gábor, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

A migránsok letapossák a terményeket és szemetet hagynak maguk után, panaszkodnak a homokhátsági termelők. „Nem tudom, hogy ki fogja a kárt megtéríteni, hogyha a kombájnozásnál a kombájn felfogja a szétdobált táskákat, ruhaneműket és több százezer forintos kár keletkezik egy betakarítógépben. Azonkívül sokaknak az egész éves munkája vagy féléves munkája megy tönkre, hiszen a zöldségkultúrákat összetapossák, szedés előtt állnak. Az öntözőberendezéseket letördelik” – panaszolta a Hír TV-nek Csányi László gazdálkodó.

„Soha senkitől nem tagadnánk meg a menekültstátuszba érkezőktől segítséget, de ez már nem menekültügy, ez ma már népvándorlás, amelynek a frontvonalán vagyunk” – mondja Mórahalom fideszes polgármestere, aki felháborítónak tartja, hogy az ellenzéki pártok egy része nem lát menekültproblémát.

„Gyurcsány Ferenc, aki néhány évvel ezelőtt, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás esetében az erdélyi magyarokat lerománozva féltette az országot a román hullámtól és a bevándorlástól, most Pakisztánból, Afganisztánból, Nigériából és más egyéb országokból érkezőket pedig úgy minősíti, mint akiket nekünk itt kötelességünk lenne ellátni, holott ez nem feladatunk” – hangsúlyozta a polgármester.

Mostantól egyébként magyar rendőrök segítenek a menekültáradat megfékezésében a szerb–macedón határon is. A magyar és a szerb rendőség vezetője a héten állapodott meg az illegális migráció elleni közös határrendészeti és bűnügyi fellépésben. „Vasárnap hajnal első ütemben, havi váltásban tíz rendőr négy mobil hőkamerával és egy terepjáróval indult el a szerb–macedón határra. Feladatuk a szerb kollégákkal való közös szolgálatellátás és ezen belül is a Magyarország felé tartó illegális bevándorlás visszatartása” – tájékoztatott Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

Az elmúlt 24 órában ismét több mint 700 migránst fogtak el a rendőrök Bács-Kiskun és Csongrád megyében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!