2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Extrém: mínusz 20 fok alá is benézhet a hőmérő higanyszála

2017. január 5., csütörtök 21:24

Itthon a tél leghidegebb napjai jöhetnek a hétvégén. Az előrejelzések szerint szombat hajnalban akár mínusz 20 fok is lehet, és több helyen napközben is mínusz 10 Celsius alatt marad a hőmérséklet. A fűtőberendezések biztosan csúcsra járnak majd, a szakember óvatosságra int.

A Dunán még nem jelentek meg a jégtáblák a fővárosnál, gyorsan lobogtak viszont a zászlók, az erősödő szelet már Budapesten is érezni lehetett csütörtök délelőtt. Sál, sapka és kapucni – a városban látható turistacsoportok is tetőtől talpig beöltöztek. Bár csak nulla fok volt, a szél miatt a levegőt sokkal hidegebbnek lehetett érezni.

A meteorológus szerint pedig a következő napokban a Szibériából érkező viharos széllel tovább hűl a levegő. „Az éjszakai eleinte még csak mínusz 7, mínusz 15 fokra számíthatunk, aztán, ahogy ez a hideg levegő fokozatosan majd nyugalomba jut, ez várhatóan szombat estétől kezdődik meg, amikor a szél ereje mérséklődik. Akkor bizony a fagyzugos területeken akár mínusz 23-24 fok is lehet, egyébként pedig a jellemző értékek mínusz 12, illetve mínusz 22 lesz” – hívta fel a figyelmet Csonka Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint pénteken több megyében erős széllökések várhatók, egyes helyeken a széllökések akár a 90 kilométer per órát is meghaladhatják. Számos területen extrém hideg várható, vagyis a hőmérséklet mínusz 20 fok alá csökken majd.

A nagy hidegben többet fűt a lakosság és a gázórák is gyorsabban pörögnek. Utoljára 2012 februárjában volt olyan hideg, mint ami a hét végére várható. Azokon a napokon másfélszer annyi gáz fogyott, mint egy átlagos téli napon. „Érdekes adat, hogy 2012-ben nagyon kemény tél volt, akkor a középhőmérséklet mínusz 10 fok alatt volt, ekkor 75 millió köbméter körüli volt a napi csúcsfogyasztás” – ismertette Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője.

Bár csapadék csak alig várható, a közútnál is készülnek az extrém hidegre. „Ez a rendkívüli hideg síkosságmentesítésben okoz kihívás. Ugye a só hatékonyságát mínusz 8 fokig fejti ki legjobban, az alatti hőmérsékleten már csökken, ilyenkor a közútkezelők kalcium-klorid oldat hozzáadásával növelik a hatásfokot, itt gyakorlatilag mínusz 30 fokig is tudjuk javítani a só hatásfokát, de fontos elmondani, hogy ilyenkor az olvasztóhatás már sokkal lassabb” – hívta fel a figyelmet Mikesz Csaba, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Az extrém hideg jövő hét elejéig kitarthat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!