2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

„Etikai normákra” figyelmeztette a hallgatókat és tanárokat a Corvinus rektora

2017. április 4., kedd 16:34, frissítve: kedd 16:53

Kiálltak a CEU mellett a Corvinus tanárai és hallgatói, nem sokkal később „etikai normákra” figyelmeztető kör e-mailt kaptak Lánczi András rektortól, tudta meg a Hír TV Online.

„Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Etikai Kódexében és a 9/2013. (VI.|4.) számú, a BCE külső kommunikációs rendszeréről szóló rektori utasításban foglaltak minden egyetemi polgár számára követendő – a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogot tiszteletben tartó – magatartásformákat írnak elő” – figyelmeztette az egyetemi polgárokat egy a corvinusos levelezőlistákra küldött nyílt levélben Lánczi András rektor és Pavlik Lívia kancellár.

Az üzenet szerint az egyetemi polgároknak, ha a médiának nyilatkoznak valamilyen módon, „törekedni kell az egyetem jó hírnevének megőrzésére és arra, hogy e magatartás ne sértse, csorbítsa az egyetem hírnevét és tekintélyét.” Ellenkező esetben „az Etikai Bizottság jogosult az etikai normák megszegése esetén etikai vizsgálatot lefolytatni. Az Etikai Kódexben és a hivatkozott rektori utasításban foglaltak kiterjednek mindennemű kommunikációra, amelybe egyaránt beleértendőek a sajtó különböző orgánumaiban, valamint a közösségi média felületein tett megnyilatkozások”.

A levél előzménye, hogy a Corvinus egyetem 230 polgára egy ilyen szövegű petíciót írt alá: „Mi, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai kinyilvánítjuk szolidaritásunkat a budapesti Közép-európai Egyetem hallgatóival, oktatóival és munkatársaival. Meggyőződésünk, hogy egy modern, versenyképes, a világ tudományos életének élvonalához tartozó Magyarországon a tudományos kutatás és oktatás szakmai és etikai szabályait betartó felsőoktatási intézmények sokaságára van szükség.”

A Corvinus vezetése – más felsőoktatási intézményekkel szemben – nem vállalt szolidaritást a CEU-val, annak ellenére, hogy a két egyetem egy hete írt alá együttműködési megállapodást. Lánczi András rektor március 31-én kiadott közleményében ugyanakkor csak annyit írt, „minden Magyarországon működő egyetem érdeke az, hogy a hazai felsőoktatás az intézmények sokféleségét tiszteletben tartó és minden érintett számára egységes feltételeket teremtő jogi környezetben működjön.”

Lánczi András egyben a kormányközeli Századvég Alapítvány elnöke. Az alapítvány rendszeresen kap jókora állami megrendeléseket, társszervezetével, a Századvég Gazdaságkutatóval együtt csak idén egymilliárd-hatszázkilencvenötmillió-négyszázötvenezer forintot kaptak a kormánytól tanulmányokért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!