2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Erdély és Románia 11:05

Erre senki nem számított, kitört a vulkán

2015. április 23., csütörtök 09:59, frissítve: csütörtök 10:50

Több mint 50 év után váratlanul kitört egy vulkán Dél-Chilében. A hatóságok eddig mintegy 1500 embert telepítettek ki, 20 kilométeres körzetben evakuálták a környéket, nagyobb katasztrófahelyzettől azonban nem tartanak. A vulkán által kilövellt füstoszlopot 50 kilométeres körzetben lehet látni.

Hatalmas füstoszlop száll fel a Calbuco-vulkánból Dél-Chilében. A vulkán előjel nélkül, teljesen váratlanul lépett működésbe a dél-amerikai országban. „Lenyűgöző volt látni ezeket a hatalmas gombafelhőket, a vulkán roppant erejét és a hamut. Amikor az egész történt, pánik tört ki, nagy káosz volt, dugók alakultak ki, ahogy az emberek a szupermarketekbe siettek. Mindenki vizet akart vásárolni, és megpróbálta kivenni a pénzét az automatákból" – mondta egy szemtanú.

A térségben több mint 60 ezer ember él, egy részük kitelepítését már megkezdték a hatóságok. „Tíz kilométerről húsz kilométerre fogjuk kibővíteni az evakuálási zónát. Egyúttal felhívjuk a helyi lakosságot, hogy mindenki, aki a vulkán húsz kilométeres körzetén belül él vagy tartózkodik, hagyja el a környéket, és megelőző biztonsági intézkedéseket teszünk” – közölte Rodrigo Penailillo belügyminiszter.

A hatóságok súlyos katasztrófahelyzettől egyelőre nem tartanak. Indonézia után Chile rendelkezik a világon a legtöbb vulkánnal, amelyek közül mintegy ötszáz potenciálisan aktív, azaz gyakorlatilag bármikor kitörhet. A kétezer méter magas Calbuco utoljára 1961-ben lépett működésbe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!