2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Ennyit költöttek az elmúlt években a pártalapítványok

2017. július 5., szerda 17:13, frissítve: hétfő 17:44

A Fidesz alapítványa tízmilliókat fizetett ki a CÖF-nek és a Fidelitasnak, a Jobbiknál ugyanarra a célra egyszer 6, máskor 35 milliót számláztak. Az MSZP alig olvasott hírportálba ölt tízmilliókat, míg a kis pártok nagyrészt a saját költségeik fedezésére használják az elvileg oktatási és ismeretterjesztő célra létrehozott alapítványaikat. Közzétesszük, mire költöttek az elmúlt években a pártalapítványok.

Ismét leginkább a saját holdudvarukat gazdagították, vagy a pártok működési költségeit fedezték a pártalapítványok. A parlamenti pártok egy 2003-as törvény értelmében hozhatnak létre alapítványokat, amelyek a párt támogatottságának mértékében kapnak közpénzt. A pártalapítványok célja a törvény szerint „a politikai kultúra fejlesztése érdekében tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenység” támogatása.

Ez azonban a valóságban szinte soha nem valósul meg: a nagyobb pártok alapítványai elsősorban a holdudvarukat vagy saját tagjaikat finanszírozzák, míg a kisebbek inkább a párt mindennapi működését fedezik az alapítványi pénzekből. Ahogy korábban a frakciószerződésekkel tettük, közérdekű-adatigényléssel fordultunk a parlamenti pártokhoz, hogy hozzák nyilvánosságra a pártalapítványaik szerződéseit 2015 és 2017 eleje között. A szerződéslistákat teljes terjedelmében elérhetik az alábbi oldalon:

Parlamenti pártok alapítványainak szerződései 2015–2017

Fideszes vezetők cégei gazdagodtak

A Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány kapja a legtöbb pénzt, évente mintegy 530 millió forintot a költségvetésből, csaknem kétszer annyit, mint a második jobbikos alapítvány. Bár a Fidesz viszonylag sok helyi kulturális szervezetet is támogat, ezek az összegek aprópénzek a legnagyobb kifizetésekhez képest, amelyek szinte mind a holdudvarhoz vagy konkrét fideszes vezetőkhöz köthető szervezetekhez kerültek.

Az elmúlt két és fél évben 78 millió forintot kapott Balog Zoltán egyesülete, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület. 100 millió forinttal lett gazdagabb a Jogállam és Igazság Kft., aminek ügyvezetője Szánthó Miklós, a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ igazgatója is (ennek az érdekkörnek milliókat fizetett a Matolcsy-féle PADA alapítvány is). A szervezeteket általában működési költségek és rendezvényszervezés címén finanszírozták. Hasonló jogcímen kapott 64 millió forintot a Fidelitas, amely jogilag nem a Fidesz mint párt egyik szerve, hanem civil egyesület (bár a honlapján címként az Országgyűlés Hivatalát adják meg), így ez elvileg nem számít pártfinanszírozásnak.

A Civil Összefogás Fórum a Fidesz alapítványának egyik legnagyobb támogatottja
A Civil Összefogás Fórum a Fidesz alapítványának egyik legnagyobb támogatottja
Fotó: Beliczay László

A Fidesz pártalapítványától összesen 50 milliót kapott a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, ami Orbán Viktor egykori polgári körének utódszervezete, jelenlegi vezetője László Tamás fideszes országgyűlési képviselő. Farkas Flórián ORÖ-vezető pártja, a Lungo Drom mintegy 40 milliót tett zsebre.

Újabb milliók a CÖF-nek

A kifizetési listáról nem hiányozhat a CÖF sem. Alapítványa, a CÖKA három év alatt összesen 31 millió forintot kapott (tekintve, hogy idén a CÖKA az MVM-től is félmilliárd forintot kapott, valószínűleg ők az ország egyik leggazdagabb „civil” szervezete).

Kulturális rendezvények közül a Fidesz alapítványa a legbőkezűbben a Tranzit fesztivált támogatta (16 millió forint). Viszonylag szerényen költött határon túli szervezetekre: a Tőkés László-féle Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsért Alapítvány 2 milliót, a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport, az MKP ifjúsági tagozata 4 milliót kapott különböző rendezvényekre. Utóbbi azért érdekes, mert néhány éve a Via Novát inkább Jobbik-közeli szervezetnek tartották, 2013 tavaszán Szávay István jobbikos nemzetpolitikai kabinetvezető azzal dicsekedett, hogy a Via Novában „megtörtént a jobbikos fordulat”, és a szervezetet korábban a Jobbik alapítványa is milliókkal támogatta. Úgy tűnik viszont, hogy ez azóta visszafordult, mivel az ifjúsági szervezetet az elmúlt években csak a Fidesz pártalapítványa támogatta, a Jobbik támogatottjai között már nem tűnt fel.

Leginkább a pártmédiára költ a Jobbik alapítványa

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány Jobbik pártalapítványa évente 266 millió forintot kap a központi költségvetésből. Az alapítványi pénzek legnagyobb része a pártmédia fenntartására megy el: a támogatás évente mintegy egyharmadát költik el a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány működésének támogatására. Az alapítvány, amelynek kuratóriumában több jobbikos politikus (köztük Volner János frakcióvezető) is helyet foglal, kiadója az Alfahírnek és az N1 TV-nek. A pártalapítvány költségvetéséből 2015 óta évente 122, 149,5, majd 167 millió forintot kaptak.

Az elmúlt három évben 46 millió forintot kapott a Barikád kiadója, ez azonban a lap megmentésére nem volt elég, az év elején megszűnt. Kisebb, milliós nagyságrendű összegeket kaptak emellett magánszemélyek egyéb hírportálok támogatására – hogy melyekre, az a szerződésekből nem derül ki.

Jobbikos sajtótájékoztató - leginkább médiára költ a jobbik alapítványa
Jobbikos sajtótájékoztató - leginkább médiára költ a jobbik alapítvány

A Jobbik alapítványa pénzt adott folyóirat-kiadásra a Hagyomány és Magyarság Alapítványnak a „jobboldali értelmiség lapja” alcímmel futó Magyar Hüperión kiadójának. A lap radikális jobboldali szerzők műveit közli, a legutóbbi számban például Alekszandr Dugin orosz író, Putyin ideológusának tanulmányait. Főszerkesztője, Horváth Róbert a tradicionalista iskola képviselője, aki korábban a hungarizmus eszmeiségét összefoglaló kötetet adott ki, és ugyanő írt tanulmányt „Miért tiszteljük Haynaut?” címmel.

A Gyarapodó Magyarországért Alapítvány 2015-ben 4,8, 2016-ban 6 millió forintot adott a Magyar Hüperión kibocsátására, ami reális összegnek tűnik, tekintve, hogy ez egy viszonylag kis példányszámú, évente átlagosan 4-szer megjelenő lap. Különös viszont, hogy 2017-ben azonban már 35 millió forintot kapott a kiadó, elvileg szintén a lap kiadására. Ez azonban a Hüperión lapszámain nem látszott meg, hasonló példányszámban, terjedelemben és gyakorisággal jelenik meg, mint amikor még csak 5-6 millióból készült.

A lapot kiadó Hagyomány és Magyarság kuratóriumának tagja a Jobbik egyik legfontosabb pénzügyi háttérembere, Forrai Richárd is. Forrai egyben az Iránytű Intézet vezetője is – utóbbi a pártalapítvány pénzeiből viszonylag szerényen részesül (2015 óta 8 millió forintot kapott), támogatását a Jobbik inkább frakciószerződésekkel intézi.

Nem volt jó befektetés az MSZP-s hírportál

Az MSZP Táncsics Mihály Alapítványa évente 234 millióból gazdálkodhat. Ennek legnagyobb része egyértelműen a Kapcsolat.hu nevű portál fejlesztésére megy el: az elmúlt két és fél évben 104 millió forintot költöttek erre a célra. Ennek ellenére a Németh Imre (az első Gyurcsány-kormány földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztere) cége által kiadott honlap látogatottsága igen alacsony, jelenleg az Alexa rangsorában Magyarországon a 18 ezredik helyével meg sem közelíti az országos hírportálokat, de még helyi híroldalakat sem. Ehhez is köze lehet annak, hogy míg 2015-ben 60 milliót áldozott rá az MSZP, tavaly már csak 19, idén pedig 15 millió forintot költött rá.

A Táncsics Alapítvány számára jobb befektetésnek bizonyult viszont helyi lapok finanszírozása, az Északonline, az Új Egyenlítő és a Pécsistop összesen 26 millió forintot kapott az elmúlt években, látogatottságuk mégis egyenként magasabb, mint a Kapcsolat.hu-é.

A Závecztől és a Policy Solutionstól rendeltek tanulmányt

A Fidelitashoz hasonlóan, civil egyesületként kapott támogatást az MSZP alapítványától a párt ifjúsági szervezete, a Societas. De az alapítvány pénzéből fizettek a Villányi úti Konferenciaközpont és Szabadegyetem Alapítványnak is – ebben a komplexumban található az MSZP központi irodája. Hivatalosan az irodabérlésért meglepően alacsony árat, havi 220 ezer forintot, működés, programtámogatás jogcímén viszont még további 10 milliót fizettek a központnak.

Árnyék-miniszterelnökjelölt
Alapítványi pénzből bérel központi irodát az MSZP
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A szerződéslistán feltűnik még a Munkásvédelmi Alapítvány, a ZRI Závecz és a Policy Solutions közvélemény-kutató cégek (szakértői anyagokért kaptak havi 500 ezret és egyszeri 5,3 milliót), valamint egy Lindesfeld Partners nevű cég, akik közel 10 milliót kaptak egy holokauszttal kapcsolatos kiállításra (az összes pártalapítvány listáján talán ez az egyetlen eset, amikor nem valamilyen holdudvarral kapcsolatos célra fordítottak ilyen nagyságrendű összeget).

Kevesebb képzés az LMP-nél

Az LMP Ökopolisz Alapítványa már jóval kevesebb, évi 68 millió forintos támogatást kap. Ez meg is látszik az egyedi szerződéseiken, amelyek nagyrészt száz- vagy tízezres nagyságrendűek, és főleg a párt működési költségeire mennek el (nyomtatás, grafikai tervezés, helyiségbérlés). Az LMP egyik leggyakoribb partnere a felsőtárkányi Hasznos Szakértelmek Foglalkoztatási, Kutatási, Tanácsadó Szociális Szövetkezet, akikkel többször szerződtek terembérlésről, ételrendelésről, de ökopolitikai és önkormányzati továbbképzésekről is. (Érdekesség, hogy a közelmúltban az LMP alapítványa keveset költött politikusai továbbképzésére, míg a korábbi szerződéslistákon ez volt az egyik leggyakoribb elem.)

Szerény, 173 ezres támogatás jutott az Igazgyöngy Alapítványnak, 700 ezerrel segítették viszont a Boldogulj Magyarországon Egyesületet, aminek az elnöke, Gutai Zsolt, az LMP tatabányai tagja. A szerződést internetes portálhálózat kiépítését célozza, de az, hogy milyen portálokról van szó, nem derül ki a dokumentumokból.

Demszky és Gyurcsány volt tanácsadóját is fizette az Együtt

A DK és az Együtt alapítványai az LMP-hez hasonlóan szerény összegű szerződéseket kötöttek. Az Együtt alapítványa, a Váradi András Alapítvány szintén főleg kiadványokra, grafikai tervezésre, terembérletre költött, valamint munkavállalókat fizettek ki alapítványi pénzből, például Pataki Márton Dánielt, aki szakpolitikai koordinálást végzett, tavaly például havi 409 ezer forintért.

Előadásért 300 ezer forintos gázsit kapott Czeglédi Zoltán elemző, kommunikációs tanácsadásért pedig mintegy 20 millió forintot fizettek ki Báder Józsefnek, aki 2003–2004-ben a sportminisztériumban tevékenykedett Gyurcsány Ferenc akkori sportminiszter mellett, volt Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester sajtósa is, majd politikai elemzőként, szövegíróként és kommunikációs tervezőként a kancellárián segítette a kormányfőt.

A DK-féle Új Köztársaságért Alapítvány például egymillió forintért támogatta a Hócipő szatirikus lap kiadását. Nyíltan költöttek pártmunkára, programírásra, ilyen célból Debreczeni Józsefnek és egy Twist Advertising Kft. nevű reklámügynökségnek fizettek 200 000 forintot. Ugyanez a cég kapott 3,75 milliót a Sokak Magyarországa kampány elemeiért is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!