2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Embertelen körülmények várják a menekülteket Magyarországon

2015. június 9., kedd 17:40, frissítve: kedd 21:14

Élesen bírálja az Európa Tanács szakértői csoportjának jelentése a magyarországi menekültbefogadó állomásokat. A dokumentum szerint a létesítmények túlzsúfoltak, a higiénia és a biztonság gyors romlásnak indult, és durva a bánásmód.

Embertelen körülményeket találtak a debreceni menekülttáborban – mondta az alapjogi biztos hivatalának főosztályvezetője, aki az ellenőrzésen személyesen is részt vett.

„Teljesen érthetetlen számunkra, hogy a kisgyermekeknek, akik ott vannak ebben az intézményben, miért kell ugyanolyan helyen fürdeniük, ugyanolyan helyen vécére menniük, mint a felnőtteknek. Nem volt például egy bili sem ebben az intézményben” – fejtette ki Fliegauf Gergely.

Az OPCAT főosztályvezetője azt mondja: nincs elég tolmács sem a befogadóállomáson, emiatt az is előfordult, hogy az egészségügyi személyzet félrediagnosztizálta a beteget. A körülmények pedig balesetveszélyesek.

„Azt tapasztaltuk, hogy az emberhez méltó körülményeket nem sikerült szavatolniuk a hatóságoknak, például azt lehetett látni majdnem minden helyiségben, hogy valaha volt ott egy mosdó, le volt bontva. A csempékből csőcsonkok álltak ki, és pont a gyermekek magasságában voltak” – tette hozzá Fliegauf Gergely.

Kritikus a menekültügyi helyzet Vámosszabadin is, ahol a menekülttáborban már 340-en élnek, s létszámuk hamarosan elérheti az 500-at. A tábor kapacitását május végén növelte 216 főről 300-ra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, ezt azonban csak udvari sátrak felállításával tudta megoldani.

„Felháborítónak tartjuk azt, hogy a bevándorlási hivatal és a Belügyminisztérium nem készült fel ilyen fajta menekültáradatra – mondta el Lizákné Vajda Lívia polgármester. – Sajnos a menekültügyi helyzetre hivatkozva továbbra is csak az ígéreteket kapjuk.”

A rossz körülményekről ír jelentésében az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága is. A dokumentum szerint nemcsak a körülmények rosszak a magyar befogadóállomásokon, de sokszor durván is bánnak az ott élő menekültekkel, ráadásul gyakran az állomás dolgozóinak önkényén múlik, hogy ki kerülhet a létesítmény zárt, illetve nyitott részébe.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!