2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Elhárították a pusztító jégverést

2016. augusztus 2., kedd 12:25, frissítve: kedd 13:49

Elkerülte a Dél-Dunántúlt a pusztító jégverés. Ez az ország egyetlen jégeső-elhárító szolgálatának köszönhető. A tervek szerint a rendszert két éven belül az egész ország területére kiterjesztik.

A dél-dunántúli borvidékeket eddig elkerülték a jelentősebb jégkárok. Villányban három alkalommal esett jég, de csak rövid ideig tartott és kisebb területeket érintett. Elsősorban a leveleket károsította, a bogyókból csak egy-két szem veszett oda.

„Jelentéktelen a kár, a jégkár konkrétan, viszont a tavaszi fagy és az időjárás okozta nagyon sok növényvédelmi probléma, a lisztharmat és a peronoszpóra, ez a kettő együtt sokkal jelentősebb kárt okozott (…) területenként 20-30 százalékos veszteséget adott” – mondta el Gere Zsolt villányi borász.

Baranya Tolna és Somogy megyében működik az ország egyetlen jégeső-elhárítási szolgálata. A szezon május elejétől szeptember végéig tart. Riasztás esetén ilyen szerkezetekkel ezüst-jodidot juttatnak a levegőbe, ami roncsolja a kialakult jégszemeket. Idén már több mint 200 órát üzemeltek a talajgenerátorok, más években egész szezonban működnek ennyit.

„Nálunk is előfordulnak azért jégesők, de olyan katasztrofális méretű jégesőt sikerült mindenhol megakadályozni, mint ami a Balaton-felvidékre zúdult. Emlékszünk, amilyen volt idén július közepén” – mondta el Bereczki Károly, a NEFELA Dél-magyarországi Jégesőelhárítási Egyesülés meteorológusa.

A dél-dunántúli jégesőelhárítás 26 éve működik, a tervek szerint két éven belül az egész ország területére ki fogják bővíteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!