2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elhamarkodottnak tartják a szakközépiskolák átszervezését

2015. május 12., kedd 21:18, frissítve: csütörtök 15:05

Elhamarkodottnak tartja a szakközépiskolák átszervezését a pedagógusok szakszervezete. Több mint 400 intézmény kerülhet ősztől a nemzetgazdasági tárca fenntartásába, azt azonban még nem tudni, hogy mi lesz azokkal az iskolákkal, amelyekben nemcsak szakközépiskolai, de gimnáziumi képzés is folyik. Ha az utóbbi osztályok megszűnnek, az tanárok elbocsátásához vezethet.

Az egyik jó hírű váci középiskolának a diákjai rendszeres szereplői a különféle országos tanulmányi versenyek döntőinek. Az intézményvezető úgy tudja: iskolájuk is a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába kerül szeptembertől. A gimnáziumi képzésükről azt a tájékoztatást kapták, hogy annak felmenő rendszerben történő esetleg megszüntetése meggondolandó. „Kihangsúlyozták, hogy ez nem egy döntés, ez egy tájékoztató jellegű beszélgetés volt ebben a formában. Mi azért szeretnénk a gimnáziumi osztályainkat megtartani, mert úgy gondoljuk, hogy egymást erősíti a két képzési forma, a gimnázium és a szakközépiskola, hiszen amióta gimnáziumi osztályaink vannak, azóta jelentősen javult a szakközépiskolásainknak a tanulmányi átlageredménye, a továbbtanulási aránya, sőt a nyelvvizsgaarányuk is. A gimnazistáinkról pedig az mondható el, hogy országos arányokat messze meghaladó arányban jutnak be műszaki és természettudományos felsőoktatási intézményekbe” – mondta Fábián Gábor, a Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője.



Ha megszűnnek a gimnáziumi osztályok, az tanárok elbocsátását is jelentheti. A váci iskola ezért inkább fenntartót váltana, a baptista egyház fenntartásában ugyanis megtarthatná eddigi képzési formáit. A hasonló kérésekről az emberi erőforrások minisztere dönt május végéig. Mintegy 400 szakközépiskolánál viszont már eldőlt a fenntartóváltás. A nemzetgazdasági tárca államtitkára szerint a vegyes, vagyis gimnáziumi osztályokat is működtető intézmények sorsáról egyedileg döntenek majd. „Lesz, ahol még egy évig legalább együtt maradnak az intézmények egy fenntartó kezelésében, és meg fogjuk azt a döntést hozni, hogy tartósan a gimnáziumnak és a szakközépiskolának is létjogosultsága van az adott esetben azon a területen, vagy milyen módon tudjuk úgy átalakítani a rendszert, hogy az valóban, részben munkaerő-piaci szempontoknak, részben ugye a tanulói elvárásoknak is megfeleljen” – fogalmazott Czomba Sándor.

A pedagógusok szakszervezete elhamarkodottnak tartja az átszervezést, hiszen az Országgyűlés még csak most tárgyalja a a köznevelési és szakképzési törvény módosítását. „Annyit tudunk, hogy 40 centrumot fognak létrehozni, és ebben a 40 centrumba fogják beintegrálni ezeket az iskolákat. De arról még írásos dokumentáció nem áll rendelkezésünkre, hogy ebben a 40 centrumban hány iskola lesz, ott annak mennyi lesz a munkaerőigénye, lesz-e esetleg osztályösszevonás, ebből adódóan pedagóguselbocsátás. Ezekre a kardinális kérdésekre ma még nem tudunk választ adni” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének az elnöke.

Arról, hogy egy-egy iskola a Klik vagy a nemzetgazdasági minisztérium fenntartásában működik tovább, július elsejéig lesz döntés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!