2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Egy nap alatt átrendezte a szél a Balaton jegét

2017. január 6., péntek 19:12, frissítve: péntek 21:06

A déli parton hatalmas jégtorlaszok képződtek, az északi partról viszont eltűnt a csaknem 10 centiméter vastag páncél. A tihanyi Belső-tavon viszont kijelölték a korcsolyapályát. Ide a hétvégén több ezer embert várnak.

Alsóörsnél előre örültek a gyorsan hízó jégpáncélnak. Nádaratást és jégkarnevált is terveztek, ám ezt most el kell halasztani.

„Két nappal ezelőtt megmértük a jég vastagságát, Alsóörsnél 8 centis volt. Nagyon örültünk, hiszen vasárnapra terveztük a hagyományos jégkarnevált, azonban a viharos szél tönkretette. De ha megnézzük, nyílt víz, hullámzás tapasztalható, még a nádaratást is, amelyet mára terveztünk, el kell halasztani” – mondta a település polgármestere, Hebling Zsolt.

Alsóörs jegyzője szerint ha a jövő héten is marad a fagy, akkor csak az időpontot kell csúsztatni. Ők felkészültek a korcsolyapálya kijelölésére.

„A legfontosabb a jég, amelyből most a legkevesebb van. Ahhoz azért biztonságos jégvastagság kell, ami legalább 10-12 centiméter, illetve egy olyan terület, ahol a víz mélysége nem veszélyes, hogyha valaki alatt esetleg beszakad” – mondta Alsóörs jegyzője, Báró Béla.

A tihanyi Belső-tónál mindez adott. A jégpáncél is elég vastagra hízott. A tavon napok óta tömegek korcsolyáznak. Péntek estétől a kijelölt területen már szabad is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!