2024. 02. 22. Csütörtök Gerzson napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Egy budai játékboltos vitte közel négymilliárdért a székházát

2017. január 22., vasárnap 11:06, frissítve: kedd 12:50

Furcsa körülmények között adott túl az állam az Országos Gyógyszerészeti Intézet székházán, amely Budapest legdrágább helyén áll. 3,8 milliárdos licittel a vevő papíron egy teljesen ismeretlen, játékboltot üzemeltető kisvállalkozó hölgy.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet székháza Budapest belvárosában áll – egy kőhajításnyira a Tudományos Akadémiától. Az értékes ingatlant december 30-án bocsátotta árverésre a Nemzeti Vagyonkezelő. A helyszínbejárásra három órát adtak az érdeklődőknek, akiknek január 9-éig közel 700 millió forintot kellett előteremteniük árverési biztosítékként. Ketten licitáltak a kissé lelakott irodaházra. Egyikőjük sem milliárdos.

A vesztes férje, György Rudolf  Pilisszentléleleken él a feleségével. A férfi tanár, az asszony pedig gazdasági ügyintéző az iskolában. A nyertes egy budai játékboltos lett, közel 3,9 milliárd forintot ért meg neki az ingatlan. 1,2 milliárdot dobott rá a kikiáltási árra.

– Rózsa Juditot keresem.
– Nincsen még itt, majd jön.
– Hány körül?
– Nem tudom, mindjárt felhívom.

Rózsa Judit, ahogy megtudta, hogy a Hír TV keresi, úgy döntött, hogy mégsem megy be a játékboltba. A nyertes licitáló simán lehet stróman, mondja a korrupció ellen küzdő nemzetközi civil szervezet illetékese. Bárki indulhatott az árverésen, aki leszurkolta a biztosítékot. A pénz eredetére az állam most sem volt kíváncsi, ahogy a földárveréseknél sem.

„Mindenképpen kellene, vagy kellett volna az MNV Zrt.-nek egy ilyen előzetes átvilágítást végeznie. Hogyha nem egyértelmű, hogy ki a tényleges vevő, akkor nem lenne szabad közvagyont vagy állami vagyont ilyen szervezet vagy cég számára eladni, és igen, akkor adott esetben ki kell zárni” – közölte Nagy Gabriella, a Transparency International közpénzügyi programok vezetője.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet székházát az új tulajdonosnak ingyen kell bérbe adnia az államnak addig, amíg a Nemzeti Vagyonkezelő nem talál az OGYI-nak egy másik helyet. Az intézetben dolgozó forrásaink szerint már zajlanak a tárgyalások a költözésről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!