2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Drágul a taxizás a fővárosban

Hír TV

2018. június 30., szombat 17:49, frissítve: szombat 17:59

Vasárnaptól drágul a taxizás a fővárosban. Az alapdíj 700, a kilométerdíj 300, a várakozási díj pedig 75 forint lesz percenként. A taxisok szerint a biztosítás és a szervizköltségek emelkedése miatt szükséges az emelés.

Egy gombnyomás és indul a taxióra. Ma még 450-ről, július elsejétől azonban már 700 forintról indulnak a számlálók. A taxis szövetség, és a Fővárosi Iparkamara javaslata alapján a fővárosi közgyűlés a kilométerdíjat 20 forinttal, a várakozási díjat pedig percenként 5 forinttal emelte.

A taxis szövetség elnöke szerint hiába lett olcsóbb az üzemanyag, más költségek, például a biztosítás és a szerviz jelentősen drágultak.

„Olyan mértékű emelések voltak, költségemelkedések az elmúlt években, és akkor ebből még a pénztárgépeket ki is hagytam, ami sajnos azt eredményezte, hogy kénytelenek voltunk javaslatot tenni az önkormányzatnak az elmúlt év végén, egy ilyen mérsékelt áremelésre” – jelentette ki Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Vannak taxisok, akik szerint a sofőrök ebből nem sokat fognak profitálni. Próbáltuk kamera nélkül is megtudni a véleményeket. Sofőrünk azt mondta, hogy napi 12 órát dolgozik, és ezután is annyit fog.

Metál Zoltán azt mondja, az árak nagyban függenek a gazdaság helyzetétől, de nyugodtan hozzá lehet szokni a rendszeres áremelésekhez. „Én azt gondolom, hogyha az autók drágábbak lesznek, netalántán még az üzemanyag ára is változni fog, akkor elképzelhető akár, hogy jövőre kell újra erről a dologról beszéljünk, de nem szeretnék ezzel senkit riogatni, most most van, akkor meg akkor lesz.”

A taxis szövetség szerint a legutóbbi, 2013-as drasztikus áremelés után nem csökkent a forgalmuk, a gazdaság és a turizmus bővülése inkább növelte az igényt a taxizásra. Nagy visszaesésre a mostani emelés után sem számítanak.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!