2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Döcög a választásra kidolgozott informatikai rendszer

Hír TV

2018. január 12., péntek 08:38, frissítve: szerda 19:47

Az új biztonsági rendszerrel is gondok akadtak, van, aki szerint így is csúszásban van a választási szervezés. Ugyanakkor az NVI elnöke szerint mivel még mindig papíron összesítik az eredményeket, nem is feltétlenül szükséges az informatikai rendszer.

Kevesebb mint három hónappal a választás előtt számos hibát észleltek a kifejezetten a voksolás lebonyolítására kifejlesztett informatikai rendszerben. A Magyar Nemzet szerint a teszteken volt, aki már a választási kapun sem tudott belépni, másoknak pedig a felületről nyíló további választási alkalmazások elérésével voltak gondjaik, ami miatt nem tudták elvégezni a kötelező próbafeladatokat.

A választási kapunak nevezett pluszfelületet a biztonság növelése érdekében vezette be a Nemzeti Választási Iroda, áprilisban ezen keresztül kellene belépniük a rendszerbe az illetékes önkormányzati dolgozóknak. A lap úgy tudja, a választási iroda rendszerüzenetben elismerte a problémákat, és a fejlesztők dolgoznak a megoldáson. Bár a fent említett tesztelés január 4-én volt, a Magyar Nemzet szerint még egy hét elteltével sem sikerült kijavítani a gondokat.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, egyben a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke teljes csődnek nevezte a főpróbát, ugyanis a város jegyzője is részt vett a tesztelésen. A polgármester szerint kollégája még nem tapasztalt ilyet, pedig már részt vett pár választás lebonyolításában, a rendszernek három hónappal a választás előtt már hibátlanul kellene működnie. Gémesi azt nem tudta megmondani, hogy mennyire fogja akadályozni a voksolás lebonyolítását a döcögő rendszer, ám az eddig megszokottakhoz képest minden késésben van, a jegyzők szokásos értekezletét is későbbre halasztották.

Bocsi István, Budaörs jegyzője ugyanakkor higgadtan nyilatkozott, szerinte természetes, ha egy ekkora, új rendszer lassan áll össze. Ő úgy látta, nincsenek késésben, és a próbák pont arra vannak, hogy az ilyen hibákat feltárják.

A választási iroda szerint minden rendben

Az NVI a lap megkeresésére közölte: több országos próbát terveznek még a jövőben, a múlt heti tesztet pedig eredményesnek ítélték, mivel a távadatátviteli rendszer jól működött. Ugyanakkor elismerték, a biztonsági rendszerek tekintetében van még mit kijavítani.

Pálffy Ilona szerint azért sem lehet probléma, mert nem feltétlenül kell informatikai rendszer a választásra, mivel az eredmények megállapítását „továbbra is papíralapon végzik a választási bizottságok” – hangoztatta az NVI elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!