2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

December 5-én jön az újabb menet

2016. november 12., szombat 10:48, frissítve: szombat 13:47

Sztrájkolhatnak a szociális dolgozók december 5-én – mondta Reggeli járat című műsorunkban Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint 30 százalékos béremelést követelnek, valamint azt, hogy a szociális munka napján ne kelljen dolgozniuk a szféra dolgozóinak. Czibere Károly, a szociális ügyekért és felzárkózásért felelős államtitkár szerint 2014 óta folyamatosan emelik az ágazatban dolgozók bérét.

4500 munkahelyre küldte ki a sztrájkfelhívást a szakszervezet. Ebben december 5-én 2 órás munkabeszüntetésre kéri az ágazatban dolgozókat. Boros Péterné szerint a béreket 30 százalékkal kellene megemelni. Illetve az égető munkaerőhiányt is meg kellene szüntetni, mert emiatt a jelenlegi munkavállalóknak többet kell dolgozniuk.

„Az ágazat minden dolgozója számára a fenntartótól függetlenül sztrájkfelhívással fordulunk a keresetek növelése érdekében. Mi nem az utcán, hanem a feszültséget jelentő munkahelyeken szeretnénk ezt a kérdést nyomásgyakorlással kikényszeríteni a kormányzat részéről. Harmincszázalékos keresetemelést szeretnénk, hogyha a dolgozók a saját kiállásukkal kikényszerítenék” – nyilatkozta Boros Péterné.

A 2014-ben óta mintegy 40 ezer forinttal tudták emelni az átlagos béreket – reagált a szociális államtitkár egy, a szociális munka napján tartott Hódmezővásárhelyi eseményen. Czibere Károly szerint jövőre 36-37 milliárdos többletforrás jut az ágazatnak, ami már a költségvetésben is szerepel.

„Folyamatosan zajlanak az érdemi egyeztetések és ezt folytatjuk a következőkben is. Ahogy az eddigi béremelések is ennek voltak köszönhetőek, az életpálya-munkacsoportunkban folyó egyeztetéseknek köszönhetően maga az életpálya-koncepció kialakítása is. Azt gondolom, hogy a következő időszak eredményeit is csak egy ilyen szoros intenzív párbeszéden alapuló együttműködéstől várhatjuk, tehát mi a tárgyalóasztalnak vagyunk a hívei” – emelte ki az államtitkár.

Czibere Károly hozzátette: a kormány anyagi megbecsüléssel, szakpolitikai háttértámogatással és az infrastruktúra fejlesztésével is igyekszik folyamatosan javítani az ágazat 93 ezer munkavállalójának helyzetét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!