2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Csaknem négymilliárdot költenek a bringásokra

Hír TV

2018. január 9., kedd 13:56, frissítve: kedd 15:20

Átveszi az önkormányzatoktól a településeket összekötő bicikliutak fenntartását az állam. A hálózatot a Magyar Közút Zrt. kezeli a jövőben kétmilliárd forintért, az összeg a tervek szerint elég lesz az állagmegóvásra.

Úthibákra figyelmeztet egy tábla a Zagyva folyó mentén vezető bicikliúton, pedig egymilliárd forint ment el rá uniós támogatásból és a magyar adófizetők pénzéből. Korábban Látótér című műsorunk mutatta be, hogy szakszerű karbantartás nélkül egy-két év alatt használhatatlanná válnak az újonnan épített bicikliutak.

Ezt az állapotot szüntetné meg most a kormány.

Épülnek kerékpárutak, de ezeknek az üzemeltetése, működtetése azért mondjuk úgy, hogy nem teljesen tökéletes. Most a kormány döntött, és a belterületi utakat leszámítva a magyar kerékpárút-hálózat legfontosabb elemeit a jövőben a Magyar Közút fogja üzemeltetni, és a Magyar Közút az ehhez szükséges forrásokat meg is kapta – közölte Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos.

A településeket összekötő bicikliutakért eddig az önkormányzatok feleltek, de az üzemeltetésre az állam nem adott külön pénzt. Az országos közúthálózatot fenntartó Magyar Közút Zrt. viszont kétmilliárd forintot kap új feladatára.

A döntés, az azért született így, mert az látszik, hogy az önkormányzatok a belterületi utakat, járdákat kerékpárutakat tudják üzemeltetni, karbantartani többé-kevésbé, ugye, ez is forrás, és sok minden függő, igazából, ami eddig nekik probléma volt, az a külterület, ami távol esett az ő központjuktól, és nem voltak igazán felkészülve arra, hogy az önkormányzat akár a 30-40 kilométerre a várostól is üzemeltessen valamit – mondta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Szilvai József Attila.

A tervek szerint 2019 nyaráig 3,6 milliárd forintot fordít a kormány kerékpárút-hálózat bővítésére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!