2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csak engedéllyel nyilatkozhatnak a szakiskolák

Hír TV

2018. január 7., vasárnap 07:34, frissítve: vasárnap 13:02

Körlevélben tiltotta meg a szakképző iskoláknak a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó Nemzeti Szakképzési Hivatal, hogy az engedélye nélkül nyilatkozzanak a sajtónak – tudta meg az RTL Klub híradója.

A csatorna szerint az intézményeknek a válaszadás előtt egyeztetniük kell a hivatallal. Azután szigorítottak, hogy az RTL Klub beszámolójából kiderült, egy komáromi szakgimnáziumban kifüggesztették egy hirdetőtáblára azoknak a diákoknak a nevét, akik igazgatói intőt kaptak. Az intézmény egyik tanára az RTL Klubnak név nélkül elmondta, nem ért egyet a gyakorlattal. Az ügyben belső vizsgálat indult.

A Rákosi-korszakot idézi az a fajta utasítási rendszer, amelyik előírja, hogy engedélyt kell kérnie a szakképzési centrum vezetőjétől annak, aki nyilatkozni kíván. Előre el kell kérni a kérdéseket a médiától, a válaszokat pedig egyeztetni kell a szakképzési centrum igazgatójával, ami egyszerűen elképesztő. Fel fogjuk kérni a minisztériumot, hogy azonnal vonja vissza a körlevél utasításait – reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László.

Az Együtt szerint a kormány bevált módszert alkalmazott, amikor letiltotta az intézményeket a nyilatkozattételről. Hajdu Nóra, az ellenzéki párt alelnöke szerint a szigorításra nem lenne szükség, ha vállalható lenne a kormány oktatáspolitikája. 

Azt látjuk, hogy a Fidesz kormányzati korifeusai vissza akarják forgatni az időt az oktatás majdnem minden területén. Nem az a megoldás, hogy letiltják a nyilatkozókat nemcsak az oktatási intézmények, hanem kulturális és egészségügyi intézmények esetében is, hogy ne legyenek ellenérzések, ellenvélemények a kormány oktatáspolitikájával szemben, hanem szabad, versenyképes oktatást kell teremteni, és akkor lehet vállalni, hogy mindenki akkor nyilatkozik, amikor éppen szeretne – fejtette ki Hajdu.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!