2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Csak beton és fű – az interneten kért a gyerekeknek játékokat az óvónő

Hír TV

2018. június 5., kedd 18:24, frissítve: kedd 18:24

Az interneten kért segítséget egy borsodi óvónő, mert a foglalkozásokhoz sincs elég játék az óvodájában. Elsősorban udvari eszközökre lenne szükségük, amelyek lekötnék és fejlesztenék a gyerekeket. A kesznyéteni óvoda fenntartója az önkormányzat, de a polgármester szerint csak a legszükségesebb dolgokra van pénz.

„Az udvarunkon semmi játék nincs, csak beton és fű” – ezt írta ki a közösségi oldalra egy Kiscsécsen dolgozó óvónő. Így szeretett volna az intézményen segíteni, mert, ahogy fogalmazott, nagyon nehéz játékok nélkül megoldani, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és hasznosan teljen az idejük. Az óvónő elsősorban olyan minőségi játékokat kérne az adományozóktól, amiknek a gyerekek hasznát veszik.

A Borsod megyei Kiscsécsen működő óvoda a közeli Kesznyéteni Óvoda kihelyezett csoportja. Az anyaintézményben hasonló a helyzet – mondta az intézmény vezetője. A 1979-ben elkészült épület nagy részét soha nem újították fel, de a 2001-ben átadott új terasz is használhatatlanná vált. Az udvar tágas, játék azonban kevés van benne, régi mászókákat és mérleghintákat használnak a gyerekek.

„Minden mozgásfejlesztő játék érdekelne bennünket, a rollertől a bicikliig, a különböző mászókákig, csúszdákig, amely megfelel az EU-s követelményeknek” – mondta Virág Anikó, intézményvezető.

Az óvodán belül sem különb a helyzet. A nyílászárók régiek, akárcsak az öltözőszekrények. A mosdók is felújításra várnak, de erre sincs pénz. Az intézményvezető szerint folyamatosan pályáznak, de kevés sikerrel. Az utóbbi években sikerült egy tornaszobát kialakítaniuk, és a tervek szerint idén az ajtókat és ablakokat is lecserélik. Az óvoda az önkormányzat fenntartásában működik, ami azonban az állagmegóvást is alig tudja kigazdálkodni. A polgármester szerint ráadásul az is probléma, hogy aki megteheti, a 6 kilométerre lévő Tiszaújvárosba járatja a gyerekét.

„Kesznyétenben zömmel a hátrányos helyzetű családok gyerekei maradnak, tehát egyfajta szegregációs nyomás nehezedik nemcsak az óvodára, hanem az iskolára is ebből a szempontból, hiszen a gyerekek közel 90 százaléka már mind a két intézményben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek közül kerül ki, ami plusz problémákkal és nagyon sok plusz feladattal jár a pedagógusok számára. Nagyon nehéz az iskolába is tanárt, tanítót keríteni, az óvodába pedig óvodapedagógust” – mondta Kecső Imre.

A kesznyéteni óvoda négy helybeni és egy kihelyezett csoporttal működik. A 115 gyerekre 10 nevelő jut.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!