2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Civilek buzdítják közéleti szereplésre az embereket

Hír TV

2018. január 17., szerda 21:52, frissítve: szerda 22:41

Négy vidéki nagyvárosban kezdett programsorozatba a Transparency International, az első állomás Pécs volt. A szervezet az Európai Bizottság pályázatán 150 ezer eurót, azaz csaknem 50 millió forintot nyert. Az első előadás a polgári aktivitásról és az állami korrupcióról szólt. Pécs mellett Győrben, Szegeden és Debrecenben is lesznek hasonló előadások.

„Felmérjük, hogy az állampolgároknak milyen tudásuk van a helyi közügyek állapotáról, illetve hogyan tudják befolyásolni a helyi közügyeket olyan formára, amilyenre szeretnék. Hangsúlyozom: a projekteknek nem az a célja, hogy bárkinek a szájába adjunk bármilyen véleményt, inkább az, hogy az állampolgárok a már kialakított saját véleményüket hogyan tudják minél határozottabban érvényre juttatni” – nyilatkozta Mucsi Gyula, a Transparency International Magyarország projektvezetője.

A Szabadpécs.hu újságírója szerint vidéken jelentősen csökkent azoknak a száma, akik a témában korrekt, tényfeltáró cikkeket írnak. „Még kevesebb azok száma, akik hajlandók arra, hogy kockáztassanak. Hiszen vidéken, ahol kevesebb a piaci alapú munka, hogyha egy portálnak bármilyen okból vége szakad – például azért, mert nem lehet finanszírozni –, akkor az újságírók, akár a családjuk, akár ők maguk gyakorlatilag olyan veszélynek vannak kitéve, hogy nem fognak a piacon munkát találni, mert nagyon sok minden függ a helyi önkormányzattól, az állami hivataloktól” – jelentette ki Babos Attila.

Az előadók között volt annak a civil szervezetnek a vezetője is, melyet a városban nemkívánatosnak minősített Pécs közgyűlése. A rendezvénynek helyet adó Művészetek és Irodalom Háza a városé, emiatt belső vizsgálat indult, hogy kiderítsék, ki adta ki a termet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!