2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:40

Botka nélkül dönt a baloldal a közös szegedi jelöltekről

2017. november 27., hétfő 16:23, frissítve: hétfő 16:29

Botka Lászlóék nélkül tárgyal az MSZP és a DK arról, kiket jelölnek Szegeden országgyűlési képviselőnek. Ujhelyi István korábban már bejelentette szocialisták két helyi politikusát, Joób Mártont és Szabó Sándort mint a baloldali összefogás szegedi jelöltjeit.

Szeged két azon kevés kerületek egyike volt, ahol 2014-ben az egyik körzetben egyéniben nyerni tudott a baloldali pártok jelöltje. Egyelőre az a legvalószínűbb, hogy jövőre is a város jelenlegi, MSZP-s képviselője, Szabó Sándor indulhat el a mandátuma védelmében, míg a másik szegedi választókerületben szintén Joób Márton háromszoros világbajnok, olimpikon kenus, jelenleg MSZP-s önkormányzati képviselő indulhat a baloldal közös jelöltjeként. Az MSZP-lista éléről nemrég leváltott Botka László szerepe azonban komplikálttá teszi a helyzetet. A Délmagyar.hu információi szerint a szegedi jelöltállításról szóló tárgyalásokon Botkáék nem vesznek részt.

Jövőre lehet csak biztos

Az eddig az ügyben megszólaló MSZP-sek szerint logikus lenne, ha a Botka László vezette város mindkét országgyűlési képviselőjét az MSZP jelölné. Ebben olyannyira biztosak, hogy a múlt már kész tényként jelentették be, hogy a városban Szabó és Joób indulnak majd a DK-val közös jelöltként. „A két személy nem lehet vita tárgya” – mondta ekkor Ujhelyi, csakhogy akkor még az MSZP sem hozott hivatalos döntést a jelöltekről. Végleges döntést csak az MSZP december 9-ére összehívott kongresszusa hozhat, bár közel sem biztos, hogy ekkorra már meglesznek a jelöltek nevei. Bár az eredeti terv az lett volna, hogy az MSZP-sek itt hagyták volna jóvá a pártlistájukat és az egyéni jelöltek névsorát, Molnár Gyula MSZP-elnök az Indexnek úgy nyilatkozott, „valószínűbb, hogy nem lesznek napirenden személyi kérdések”.

Szabó Sándor végzettségét tekintve marketing- és reklámmenedzser, illetve társadalombiztosítási szervező. 1994 óta politizál, sokáig Botka László polgármesteri kabinetjének vezetőjeként dolgozott, innen került be 2014-ben a parlamentbe, miután a baloldali pártok közös jelöltjeként nyert a szegedi 1. választókerületben. Jelenleg az igazságügyi bizottság tagja és a mentelmi bizottság alelnöke.

Joób Márton korábban válogatott kenus volt, a magyar csapat színeiben 2003 és 2008 között három világbajnoki címet szerzett, az athéni olimpián 7. helyezést ért el. 2008-ban visszavonult az élsporttól, hogy családjával (jelenleg kilenc gyermek apja) és vállalkozásával foglalkozhasson. 2014 óta a szegedi közgyűlés képviselője, a város foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnöke.

A szegedi jelöltek személyéről még nem állapodtak meg a DK-val sem. Binszki József, a DK helyi elnöke Facebook-oldalán a napokban azt írta, hogy „a Demokratikus Koalíció szegedi jelöltjei a demokratikus pártok választási együttműködését mindenben elfogadják, azt tudomásul veszik, és a párt a közös jelölt győzelmét fogja segíteni”.

A jelöltek kiválasztásában nem vesz részt az MSZP szegedi szervezete sem: a DK és az MSZP országos vezetése Budapesten tárgyal a jelöltekről. A Délmagyar.hu-nak nyilatkozva Szabó Sándor elismerte, valóban nem vesz részt ő sem a tárgyalásokon, de biztos benne, hogy őt fogják jelölni. Emlékeztetett rá, hogy 2014-ben a Fidesz kétharmados országos győzelme ellenére is nyerni tudott Szegeden, ezért nem lenne logikus, ha leváltanák.

„Szeged nem eladó”

Hasonlókat mondott sajtótájékoztatóján Ujhelyi István is. „Győztes csapaton nem szokás változtatni, a szegedi csapat pedig ragaszkodik ahhoz, hogy Szabó Sándor és Joób Márton legyen a két helyi körzet ellenzéki képviselőjelöltje” – mondta. Mint fogalmazott, a tárgyalások még nem lefutottak, de az MSZP vezetése „megerősítette neki, hogy Szeged nem eladó”.

Ennek ellenére több körülmény is növeli egy DK-s jelölt esélyét arra, hogy elvigye az egyik szegedi körzetet. Az Index információi szerint a szegedi MSZP különösen ellenzi, hogy Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltje induljon a városban, csakhogy az egyeztetésekbe épp őket nem vonják be.

Korábban ráadásul maga Botka László jelezte, hogy nem kérnek Gyurcsány jelöltjeiből. Botka többek között éppen Molnár Gyulával való konfliktusa miatt kényszerült lemondani kormányfőjelöltségéről. Mivel a szegedi MSZP-sek Botkához lojálisak, a polgármesterrel feszült viszonyban levő pártvezetésnek megérheti, hogy egy DK-s jelölt beemelésével gyengítse a Botka-féle kör erejét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!