2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy döntő pillanat - Bern, Budapest 1954.

Következik:

Napindító 04:00

Bosszú? Gyanúsított lett a zöld dossziés egykori NAV-dolgozó

2017. január 19., csütörtök 14:44, frissítve: csütörtök 20:42

Gyanúsítottként hallgatták ki a NAV-botrányt kirobbantó Horváth Andrást, az egykori adóhatósági dolgozót.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint munkaköréhez és feladatköréhez nem tartozó adatokat csempészett ki az adóhatóság informatikai rendszeréből.

„A célja ennek nyilvánvalóan valamiféle bosszú lehetett, nemhogy nyilvánvalóan, hanem ez volt. Azért, mert valaki meg merte azt tenni, hogy a belső működésről – mert ez az egész dolog a belső működést érinti – kihozott adatokat az adóhivatalból. Illetőleg egy példastatuálás kellett kifelé, hogy így jár az, aki nem eléggé lojális a rendszerhez. Ez az egyik, a másik meg hogy nyilvánvalóan bele lehet helyezni ezt az egész történetet abba a civilvegzálási folyamatba, meg sajtóvegzálási folyamatba, ami nagyjából tavaly októberben kezdődött” – nyilatkozta a NAV egykori munkatársa.

Horváth András 2013-ban vált ismertté, amikor a zöld dossziéjában lévő iratokra hivatkozva azt állította, hogy a NAV elnéző bizonyos kiemelt adózókkal szemben, és feltételezhetően több milliárd forintos áfacsalás vizsgálatát állították le a hivatalban.  Az általa feltárt ügyek közül mindössze egy végződött vádemeléssel, a többit a rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta.

Horváth András Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: csak olyan adatokat kért ki, amelyekre munkáltatói utasítása volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!