2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Korrupció: egyre súlyosabb a helyzet Magyarországon

,

2016. április 19., kedd 12:54, frissítve: szerda 12:41

Korruptabbnak érezték 2015-ben Magyarországot a cégvezetők, mint egy évvel korábban. Ezt mutatja az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég felmérése. Már a menedzserek kétharmada tekinti komoly gondnak a korrupciót. Ez az arány jóval magasabb, mint Kelet-Közép-Európa más országaiban.

A Korrupciókutató Központ februárban publikálta elemzését a 2009 és 2015 közötti közbeszerzésekről. Az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt két évben visszaszorult a verseny, és több lett az olyan pályázat, amelyen egyetlen cég indult.

„Ezek nem megalapozott állítások és nem megalapozott számok.” A Miniszterelnökség vezetője múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a hivatalok, állami cégek, önkormányzatok nem gerjeszthetnek versenyt. „Az nem az én dolgom, sőt törvényi tilalom. Az egy piaci folyamat vagy egy gazdasági jelenség, tehát azt a közpénzelköltő önkormányzaton, állami szervezeten számon kérni, hogy hány olyan vállalkozó van, aki egy építési beruházásra jelentkezik, az azt gondolom teljesen nonszensz” – mondta Lázár János.

Lázár János hozzátette, hogy az Európai Unió a közelmúltban fejezte be a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzését, és összességében jónak minősítette a magyar gyakorlatot. Azt a korrupció ellen küzdő nemzetközi szervezet magyarországi illetékese sem állítja, hogy a pályázati kiírások jogsértők. „Formailag általában megfelelnek a jogszabályi előírásoknak. Ez a magyarországi korrupció egyik sajátos és sajnálatosan rossz, kockázatos jellemvonása, hogy a korrupt magatartásokat beleírják a jogszabályokba. Ezt úgy szoktuk nevezni, hogy a korrupció legalizálása zajlik” – fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International jogi vezetője.

Az egyik multinacionális tanácsadócég évről évre készít nemzetközi felmérést a korrupciós kockázatokról. 2015-ben kétharmados többségbe kerültek azok a vállalatvezetők, akik szerint komoly gond a korrupció Magyarországon. „Sajnos a magyarországi eredmények a tavalyi, illetve a tavalyelőtti eredményekhez képest jelentős romlást mutatnak. Idén először sajnos jelentősen rosszabban teljesítünk, mint a kelet-európai átlag. Ez azt jelenti, hogy körülbelül, tehát mondjuk a válaszadóknak körülbelül a fele mondta azt, hogy komoly probléma a korrupció Kelet-Európában, Magyarországon ez az arány 66 százalék volt” – mondta Bíró Ferenc, az Ernst & Young visszaélés-kockázatkezelési üzletágvezetője.

A Korrupciókutató Központ elemzése a kirívóan fertőzött területek közé sorolta az informatikai beszerzéseket, ahol tízből hat pályázaton nem volt verseny 2009-ben és 2010-ben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!