2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Beperelték a szocialisták, de csak az alkotmányos jogával élt

2015. június 4., csütörtök 12:13, frissítve: csütörtök 13:14

Jogerősen is felmentette a Pécsi Törvényszék azt a férfit, akit négy szocialista politikus rágalmazásért perelt be.

Az ismert vendéglős internetes hírportálokon nyílt levelet tett közzé, melyben a sértettek szerint becsmérlően ír róluk. A bíróság álláspontja szerint a férfi – aki nem jelent meg a tárgyaláson – ezzel csak alkotmányos jogával élt, amit tett nem bűncselekmény.

Az ismert pécsi vendéglős aláírásával 2012-ben nyílt levél jelent meg három helyi hírportálon. Az írás azzal vádolt négy szocialista politikust, hogy osztogatással és fosztogatással tönkretették a várost. Az érintettek rágalmazás miatt magánvádas büntetőeljárást indítottak. A Pécsi Járásbíróság első fokon felmentette a vendéglőst, az indokolás szerint nem bizonyítható, hogy valóban ő volt a szerzője a nyílt levélnek. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.

„A korábban írásban benyújtott indítványunkat fenntartva a sérelmezett ítélet hatályon kívül helyezését és az elsőfokú bíróság új eljárásra utasítását indítványozom” – mondta Kovács Ákos, a Baranya Megyei Főügyészség ügyésze.

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék szerint az elsőfokú bíróságnak – az Alkotmánybíróság sokat hivatkozott állásfoglalása alapján – el kellett volna utasítania a politikusok indítványát.

„A közszereplőknek többet kell tűrniük az átlagos állampolgárnál, amikor a közszereplői mivoltukkal kapcsolatosan érik kritikák, akár még a bántó, sőt vulgáris hangnemű megnyilatkozásokat is tűrniük kell. Vagyis ilyen cselekmények sem valósítanak meg bűncselekményt” – szólt a tanácsvezető indoklása.

A vendéglősnek a jelenlegi, fideszes városvezetéssel is gondja van. Pedig ő tartozik 25 millió forint bérleti díjjal az önkormányzatnak. Többször felszólították, hogy fizessen, de máig nem rendezte adósságát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!