2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Zsuzsi asztala 03:00

Beemelné az oktatásba II. Rákóczit

2015. június 16., kedd 13:27, frissítve: kedd 13:27

Kapjon szerepet az oktatásban II. Rákóczi Ferenc szelleme, a fejedelem ugyanis nagyon sokat tett Magyarország szabadságáért – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Lomnici Zoltán.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke üdvözölte, hogy március 27-ét, Rákóczi születésnapját a közelmúltban emléknappá nyilvánította az Országgyűlés, de végeredményben azt szeretnék elérni, hogy az 1703 és 1711 közötti szabadságharcnak nemzeti ünnepe is legyen. Hasonlóan fogalmazott Vejkey Imre KDNP-s képviselő is, aki az emléknap egyik kezdeményezője volt.

A Rákóczi-szabadságharc a török uralom alól frissen felszabadult Magyarország első szabadságharca volt a Habsburg-elnyomás ellen, leverése után Rákóczi Ferenc emigrációba vonult, 1735-ban a törökországi Rodostóban halt meg.

„Korunk méltatlanul megfeledkezik az 1703. június 16-án kezdődött első szabadságharcunkról és vezérlő fejedelméről, aki ezen a napon lépte át csapataival a Vereckei-hágót azzal a céllal, hogy felszabadítsa Magyarországot a Habsburg-elnyomás alól és felszabadítson minden magyart a jobbágyság terhe alól” – fogalmazott Vejkey Imre frakcióvezető-helyettes.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!