2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Az ultranacionalista magyar kormány rátelepszik a tudományos életre

Hír TV

2018. június 27., szerda 08:15, frissítve: szerda 08:19

Az ultranacionalista magyar kormány rátelepszik a magyar tudományos életre, tudósít a világ egyik legismertebb tudományos folyóirata. A brit közszolgálati BBC pedig a Billy Elliot musical magyarországi botrányával foglalkozik. Külföldi lapszemle következik.

Aggasztó változások a magyar tudományos életben, az autokrata kormány a fennhatósága alá vonta a tudományos intézményeket, tudósít a Nature természettudományi magazin. A szerkesztőségi véleménycikkben vázolják, hogy az ultranacionalista magyar kormány illiberális intézkedései egyre többeket aggasztanak, de eddig legalább a tudományos élet virágzott. A kormány most magának követeli a források elosztását, tehát ők mondanák meg, mit kutassanak a tudósok - hiszen csak arra kapnak pénzt. A kormány ezzel felgyorsítja az agyelszívást és a CEU elüldözésével is azt az üzenetet közvetítik, hogy nem akarnak önállóan gondolkodó értelmiségieket - hiszen jellemzően pont ők szállnak szembe a populista kormányzati propagandával.

A velencei bizottság szerint sajnálatos, hogy a magyar kormány direkt 2 nap alatt keresztülerőltette a parlamenten a Stop Soros törvénycsomagot, hogy be tudják előzni vele a velencei testület állásfoglalását. Az Emerging Europe, Kelet-Európával foglalkozó oldal elemzése szerint az is feltűnő, hogy a kormány direkt nem egyeztetett a civilekkel a rájuk vonatkozó törvényekről.

Valószínűleg Ókovács Szilveszter, az Állami Operaház igazgatója se számított arra, hogy a kormánypárti szócső, a Magyar Idők támadja be. Mindenesetre miután homoszexuális propagandának minősítette a kormányzati lap a Billy Eliliot musicalt, az igazgató hiába próbált védekezni, inkább levette a programról. A BBC összefoglalója szerint a fideszes sajtó rászokott a listázásra, az operaház igazgatója pedig igyekszik elkerülni, hogy liberálisnak bélyegezzék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!