2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Olimpiai álom Erdélyben 11:00

Az egyetemi kancellárok lassítják az eladósodást

2016. április 14., csütörtök 18:46, frissítve: csütörtök 20:26

Az egyetemi kancellároknak köszönhetően lassul a kórházak eladósodása a kórházszövetség elnöke szerint. A kormány az orvosi egyetemek után a kórházakba is kancellárokat küldene a kiadások visszafogására és a gazdálkodás ésszerűsítésére.

Egy kormányközeli, állami megbízásokkal kitömött építőipari cég adományozott ultrahangkészüléket a kecskeméti kórháznak. Az átadóünnepségen az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára mondta a köszöntőt. Mészáros János azt hangoztatta, hogy 2006 és 2013 között százmilliárdokat kapott uniós forrásból az egészségügy.

„Az ágazat ebben az időszakban 500 milliárd forint feletti támogatási összegben részesült az Európai Unió részéről, amely támogatásnak az infrastrukturális része, az 300 milliárdot meghaladó volt, a gép-műszer állomány beszerzésének tekintetében pedig 100 milliárd volt az, ami az összeget jellemezte” – közölte Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár.

Március elején a kórházak összesített adóssága meghaladta a 40 milliárd forintot – mondta a kecskeméti kórház főigazgatója, aki egyben a kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint az jó hír, hogy a tartozások lassabban nőnek, mint korábban.

„Két dologból tevődik ez össze. Az egyik, amit említett, valószínűleg, hogy fokozottan odafigyeltek a kórház menedzsmentjei a gazdálkodásra. És ennek az adósságállomány-csökkenésnek a másik oldala pedig az, hogy az egyetemeknél kifejezetten csökkent az adósságállomány, és én úgy gondolom, hogy ez a két tényező együtt biztosította azt, hogy lelassult az adósságállomány növekedése” – hangsúlyozta Svébis Mihály, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Az orvosi egyetemek adósságának csökkenésében a gazdálkodásért felelős kancellároknak is szerepük lehetett. Az egyetemek mintájára a kórházak is kancellárokat kaphatnak. Egy kancellár a tervek szerint 8-10 kórház gazdálkodását irányítja majd.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!