2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Átláthatatlanná vált a társadalombiztosítási rendszer működése

Hír TV

2018. május 27., vasárnap 12:04, frissítve: vasárnap 13:39

Panaszkönyv című műsorunk próbált utánajárni az átlagosnál bonyolultabb ügyeknek, de nem kaptak választ. A megkérdezett szakértők és jogászok azt mondták: a folyamatos átalakítások még az illetékesek is elvesztették a fonalat.

Zoltán és Jozefina 2015-ben házasodott össze és mivel a nő román állampolgár volt, elkezdték intézni neki a magyar állampolgársági kérelmét. Miután az év végén megszületett a kisfiuk, kiderült, hogy a család a támogatásoknak csak a töredékét kaphatja meg.

Akkor már terhes volt a kisfiunkkal, Zalánnal. Ő pedig 2015 decemberében született és januárban beadtuk családi pótlékra, egyszeri anyasági segélyre meg gyesre az igénylésünket. Egyedül az egyszeri anyasági segélyt kaptuk meg, de utána jöttek már a többi probléma, amikor hónapokon keresztül nem történt semmi - mesélte stábunknak Farkas Zoltán.

Később aztán két egymásnak ellentmondó levelet kaptak: a NAV szerint a fiatal asszony jogosult családtámogatási ellátásra, a kormányhivatal szerint viszont nem. Mindkét helyen azzal tolták el a feladatot maguktól, hogy az ügy nem hozzájuk, hanem a másik hivatalhoz tartozik.

Amikor a Panaszkönyv stábja elkezdett szakmai segítséget keresni az ügy megértéséhez, igencsak meglepő válaszokat kaptak a témában jártas szakértőktől.

„Szövevényes rettenetesen, tehát, hogyha tanácsot kér tőlem az ügyfél, vagy kérne, akkor bizony nagyon elbizonytalanodnék, sőt, azt mondom, hogy nem is merném vállalni” - mondta egy egészségügyi szakjogász.

Egy másik szakértő sem tudott megoldást az ügyre.

Én nem húzódzkodom egyáltalán, inkább csak azt mondom, hogy nem érzem magam kompetensnek benne - válaszolt egy társadalombiztosítási szakértő.

Egyetlen jogász vagy társadalombiztosítási specialista sem mert nyilatkozni, mert - mint mondták - túl bonyolult az ügy és a rendszer is. Végül az egyik jogvédő szervezett munkatársa ismertette az alapokat a stábnak.

2017. november 1-én az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság beolvadt a magyar államkincstárba, innentől kezdve már az államkincstár részeként nyugdíjfolyósító igazgatóságként működik és a családtámogatási ellátásokat egyébként továbbra is a magyar államkincstár folyósítja. A kérelmeket pedig a megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalhoz kell benyújtani. Tehát mind a gyermekgondozást segítő ellátást, mind a családi pótlékra vonatkozó kérelmeket és az anyasági támogatás iránti kérelmeket egyaránt - mondta el a DAS jogásza, Fekete Klaudia.

A Farkas családot arról értesítették, hogy azért nem kaphat az anya CSED-et, aztán GYED-et, mert nincs az asszonynak magyar biztosítása. Ezért, miután lezajlott az állampolgársági procedúra, elkezdték maguk fizetni Jozefina TB-jét. Csakhogy ezzel sem mentek semmire.

Az asszony csak akkor kaphatta volna meg az anyasági támogatásokat, hogyha legalább egy évet dolgozott volna alkalmazottként. Így a román államtól kellett volna ellátást kapnia. Igen ám, de az egyik magyar hivatalban rávették, hogy a magyar ellátásért cserébe mondjon le a román családtámogatásokról. Ebbe bele is ment, de ma már világosan látszik, hogy rossz döntést hozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!