2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Amnesty: Magyarországon folytatódott a támadás a menekültek és migránsok ellen

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 10:40, frissítve: csütörtök 11:36

2017-ben tovább romlott az emberi jogok helyzete a világban - az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet ma nyilvánosságra hozott világjelentése alapján.

2017-ben tovább romlott az emberi jogok helyzete a világban, de közben egyre többen tiltakoznak a gyűlölet és az elnyomás ellen – ezt állapította meg az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott világjelentésében.

A londoni központú szervezet most először Washingtonban is közzétette a dokumentumot – az indoklás szerint azért, mert Donald Trump elnöksége alatt emelkedett az Egyesült Államokban a kirekesztő, gyűlöletkeltő és jogsértő intézkedések és megnyilvánulások mértéke.

Az Amnesty, immár sokadjára, Oroszországot is az emberi jogok legfőbb megsértői közé sorolta – de most már a reménytelen kategóriába.

„Az önkifejezés, a békés gyülekezés szabadsága, az igazságos bírósági eljáráshoz való jog, a szabadsághoz és biztonsághoz való jog, a kínvallatás elkerülésének joga – ezeket a jogokat mind megsértették. És nincs arra utaló jel, hogy a jövőben bármely területen javulásra lehet számítani” – jelentette ki az Amnesty International kelet-európai és közép-ázsiai irodavezetője, Gyenyisz Krivosejev. 

A jogvédő szervezet külön kiemelte még a Fülöp-szigeteki államfőt, Rodrigo Dutertét is – elsősorban a kábítószer-kereskedők és -használók elleni véres fellépés miatt.

Nyugat-Európát sem hagyta kritika nélkül az Amnesty International: közvetlenül a jelentés közzététele előtt élesen bírálta a szervezet Franciaországot a bevándorlási törvény tervezett szigorítása miatt. Emmanuel Macron javaslata alapján az illegális határátlépésért akár egy év börtön is járhatna; az eddigi 45 helyett 90 napig tarthatnák rendőrségi őrizetben az illegális bevándorlókat, a menedékkérelmek elbírálására viszont az eddigi 11 helyett csupán 6 hónap jutna.

 „Egy menedékkérőnek negyedannyi ideje van beadni a kérvényét egy bírónak, aki dönt arról, hogy vissza kell-e mennie a hazájába, mint egy francia állampolgárnak egy építési engedély benyújtására. Ez megmutatja, hogy az emberi szempontok teljesen eltűntek” – mondta az Amnesty International franciaországi menekült-specialistája, Jean-Francois Dubost.

Ami Magyarországot illeti, itt az Amnesty szerint 2017-ben is folytatódott a szisztematikus támadás a menekültek és migránsok jogai ellen, miközben a belépésre várókat embertelen körülmények között tartják a tranzitzónákban. Bekerültek a jelentésbe a CEU és a civil szervezetek elleni törvényi szigorítások is. Ezek mellett, teljesen új tételként, a hírességek körül kirobbant szexuális zaklatási ügyek is felkerültek a magyar bűnlajstromra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!