2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Domonkosok Magyarországon 11:00

Amerikai helikopterekkel erősíti flottáját a rendőrség

2017. január 26., csütörtök 18:44, frissítve: csütörtök 20:03

Öt, használt amerikai helikoptert kapott a magyar rendőrség 4 milliárd forintért. A 15 éves MD 902-esek korábban Németországban szolgáltak – a 90-es években a csúcskategóriát képviselték. A helikopterek a 40 éves orosz gépeket váltják, amelyeket kivonnak a flottából.

Ősrégi és kevésbé öreg rendőrségi helikopterek a levegőben. A flotta új szerzeményeit a ferihegyi repülőtéren mutatták be a sajtónak. A látszat csal, csak a festés új, az öt gép amúgy 15 éves. A forgószárnyasokat robotpilótával, összeütközést gátló biztonsági rendszerrel, digitális képtovábbítóval és  hőkamerával is felszerelték. A német rendőrséget szolgálták, mielőtt Magyarországra kerültek.

„Eljött az az idő, amikor korszerűsíteni kellett a flottát. Erre kiváló alkalmat nyújtottak ezek a Németországban minden sikert learató helikopterek. És nem azért lettek kivonva, mert nem jók vagy kiöregedtek, hanem mert a flottát Németországban egységesítik európai gyártmányú gépekre. Nekünk továbbra is jó szolgálatot tesznek. Olyan a felszereltségük, hogy abszolút alkalmasak a rendőri munka elvégzésére. A gépek kimondottan rendőri célokra készültek” – ismertette Botta András, a Légirendészeti Szolgálat vezetője.

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A felújított helikopterek a 40 éves, szovjet Mi–2-eseket váltják. „Speciális rendőri feladatok végrehajtása, ami az eltűnt személyek felkutatásától, a közbiztonság fenntartásán, a vízi és közúti forgalom ellenőrzésén, a kiemelt állami vezetők szállításán keresztül, Magyarország, ezáltal az EU külső határainak védelméig terjed” – magyarázta Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

Az öt helikoptert közel egy éve vette az Országos Rendőr-főkapitányság, de nem közvetlenül a német rendőrségtől, hanem egy cseh cégtől, amit ellenzéki képviselők szóvá is tettek.

A jobbikos Staudt Gábor és a szocialista Demeter Márta is felemlegette egy-egy írásos parlamenti kérdésben, hogy a cseh cég 4,8 millió eurót fizetett a gépekért, amelyeket 13,6 millióért adott tovább a magyaroknak.

Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta, hogy a közel 14 millió eurós vételár magában foglalta a műszaki átvizsgálást, a felújítást a szükséges alkatrészekkel, a festést és a személyzet kiképzését is. Az új helikoptereket stábunk is kipróbálhatta, a szolgálatvezető pedig elárulta, hogy a gépeket a határ mentén már be is vetették.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!