2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:15

Amatőr történészek kutatnak a náci aranyvonat után

,

2016. augusztus 18., csütörtök 13:40

Megkezdődtek az ásatások a náci aranyvonat után Alsó-Sziléziában – a kutatás vezetői szerint a vonatot egy titkos föld alatti alagútban rejtették el a nácik, a második világháború végén. A hivatalos vizsgálatok ugyanakkor arra az eredményre jutottak, hogy semmilyen vonat sincs a mélyben.

A Lengyelország délnyugati részén fekvő Bagoly-hegységben már megkezdték a munkát a markológépek. Azt a náci vonatot keresik, amely a szóbeszéd szerint ezen a környéken tűnt el 1945-ben, és tele van Európából összerabolt fegyverekkel, kincsekkel és arannyal.

„A vasúti töltésen keresztül kezdtünk leásni, és eddig négy méter mélyre jutottunk. Lesimítjuk és körbekerítjük a területet, elmozdítjuk a fákat, amelyek akadályozzák a hozzáférést, és próbálunk mélyebbre ásni, és lejutni a következő szintig” – mondta a kutatás egyik vezetője.

A kutatás vezetői, egy lengyel és egy német amatőr történész azt sejtik, hogy a vonat a föld alatti hálózatrendszer egyik alagútjában rejtőzik. A titkos alagútrendszert a nácik kezdték el építeni a második világháborúban, de a szovjet előrenyomulás miatt soha nem fejezték be.

A krakkói egyetem geológiai vizsgálatai szerint semmilyen vonat nincs a föld alatt, legfeljebb alagutak rejtőzhetnek a mélyben. Emiatt sem az állam, sem a helyi önkormányzat nem támogatja a kutatásokat.

A kincsvadászpáros viszont optimista – szerintük földradarral mérték be az állítólagos vonat valószínű helyét.

„Nagyon örülnénk, ha igazunk lenne. Ez minden. Hatalmas bulit csapnánk” – összegzett Pjotr Koper, a kutatás egyik vezetője.

A kutatásokban több mint harminc ember vesz részt, az ásatások tíz napig tartanak. A környező településeken aranyláz tombol, és sokan remélik, hogy valóban megtalálják a páncélozott, több mint 100 méter hosszú szerelvényt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!